Kerstconcert Purmerends Mannenkoor in Purmerkerk

Uitgaan
Het Purmerends Mannenkoor staat onder leiding van Henk Kramer (voorste rij in het midden). Links pianiste Agnes Kauffman.
Het Purmerends Mannenkoor staat onder leiding van Henk Kramer (voorste rij in het midden). Links pianiste Agnes Kauffman. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het Purmerends Mannenkoor verzorgt op zondag 17 december een kerstconcert in de Purmerkerk aan de Westerweg 50 in Purmerend. Aanvang 14.30 uur. Het koor staat onder leiding van dirigent Henk Kramer en Agnes Kauffman zit achter de piano.

Het koor kent een lange geschiedenis. Op 19 juli 1878 richtte een aantal Purmerenders, waaronder J.B. van Beek van de zoutziederij, een mannenkoor op dat tot 1896 zou bestaan. Purmerend had toen ongeveer 6.000 inwoners. Na het opheffen van het koor in 1896 heeft het bijna 100 jaar geduurd alvorens Purmerend weer een echt mannenkoor kreeg. Natuurlijk had de stad kerkkoren die alleen uit mannen bestonden, maar daar zat een geloofssignatuur aan vast en niet iedereen kon daar aan deelnemen. In 1989 nam de Purmerender beroepszanger en dirigent Harry Buijs het initiatief om een mannenkoor op te richten. Via publicaties in de plaatselijke media lukte het hem om met een paar zangers te starten. Aanvankelijk ietwat moeizaam, maar met veel doorzettingsvermogen van de toenmalige leden en dirigent ontstond op 20 april 1990 het huidige Purmerends Mannenkoor. Het koor bestond destijds uit 12 leden.

Heel langzaam groeide het koor en de kwaliteit hiervan. Dat leidde er toe dat het koor in mei 2004 uit 42 leden bestond. Henk Kramer nam in 1997 de dirigentenstok van Harry Buijs over en leidt het koor muzikaal verder. Het Purmerends Mannenkoor organiseert elk jaar een eigen, groot concert met medewerking van diverse collega-koren en andere muziekensembles. Indrukwekkend waren optredens met het Bulgaars kamerkoor Philippopolis, The Shell Singers, de 90-jarige Sängerbund Harmonie St. Nikolaus uit Innsbruck en het Ural Kosaken Choir uit de Oekraïne. Volgens insiders kan het kerstconcert van 17 december aan dit lijstje toegevoegd worden.  De Purmerkerk is mijn of meer de thuishaven, want sinds september van dit jaar repeteert het koor op donderdag vanaf 19.30 uur in de kerk aan de Westerweg.

Kaarten voor het kerstconcert kosten 12,50 euro en zijn voorafgaande aan het concert bij de ingang van de kerk te koop. Meer informatie over het koor is te vinden op de website purmerendsmannenkoor.com