Dood aan Zee met Barrie Stevens en Luuk Haaze intiem, ontroerend en taboedoorbrekend

Uitgaan
Luuk Haaze speelt de engel des doods.
Luuk Haaze speelt de engel des doods. (Foto: Roy Beusker)

PURMEREND - Aanstaande vrijdag 8 maart staan Barrie Stevens en Luuk Haaze in theater de Purmaryn met de voorstelling Dood aan Zee. Het is een intiem, ontroerend en taboedoorbrekende voorstelling, waarin Barrie Stevens en Luuk Haaze een ode brengen aan de liefde, de dood en de zee. Het stuk is geïnspireerd op de roman Dood in Venetië én het leven van Barrie Stevens met zijn partner en grote liefde Leen Jongewaard. et verhaal: wanneer de oude acteur zijn intrek heeft genomen in een hotelkamer aan zee, heeft hij nog maar één doel in zijn leven: de as van zijn grote liefde uitstrooien op de plek waar hij hem vijfentwintig jaar geleden verloor, om vervolgens zijn leven te beëindigen. De grote vraag is: gaat het de acteur lukken zijn doel te bereiken? Want in het hotel ontmoet hij de jonge medewerker Sabri, die zijn besluit een verrassende wending weet te geven.

Barrie Stevens is geboren in Londen en kwam op jonge leeftijd naar Nederland. Hij werd op 18-jarige leeftijd aangenomen bij de destijds populaire Snip & Snap Revue, maakte zijn televisiedebuut in Ja Zuster, Nee Zuster en speelde een hoofdrol in de jeugdserie Ti-Ta Tovenaar. Daarna danste en acteerde hij in vele producties en regisseerde of deed hij de choreografie van musicals, theaterconcerten en tv-shows. In 2018 was Stevens een van de hoofdrolspelers in het tv-programma Beter laat dan nooit, waarin vier televisie-coryfeeën een rondreis door Zuidoost-Azië maakten.

‘Beter laat dan nooit’

Een carrière doorspekt van vrolijkheid en blije rollen. En nu, op 79-jarige leeftijd maakt hij zijn opwachting in het serieuze toneelgenre. “Beter laat dan nooit”, reageert Barrie Stevens als we hem anderhalve week voor de voorstelling in het Purmerendse theater bellen. “Ik laat in Dood aan Zee zien wat ik nog eerder heb laten zien. Het stuk zit prachtig in elkaar. Het publiek zal zich afvragen of het allemaal waar is of niet. Dood aan Zee is ironisch maar vertelt zeker ook de waarheid”, trekt hij een rookgordijn op.

Lovende reacties

Barrie Stevens en Luuk Haaze (26) spelen het stuk sinds november 2023 en krijgen alleen maar lovende reacties. “Bezoekers van de voorstelling worden geraakt, merken wij elke avond. Het is zelfs zo dat ze aan het einde niet weten of ze moeten klappen of dat ze nog stil moeten zijn”, vertelt Stevens. Hij steekt de loftrompet over Luuk Haaze, die in het stuk de engel des doods vertolkt. Aanvankelijk had Stevens een andere tegenspeler, maar deze moest op het laatste moment afzeggen. “Ik was in eerste instantie teleurgesteld dat mijn eerdere tegenspeler moest afhaken. Nu blijkt dat Luuk, die toevallig op mijn pad kwam, het fantastisch en elke avond opnieuw verrast. We voelen elkaar heel goed aan en dat is gezien de onderliggende emoties heel belangrijk. Hij is een geschenk uit de hemel.”

Tekst gaat verder onder de foto


Het stuk is geïnspireerd op de roman Dood in Venetië én het leven van Barrie Stevens met zijn partner en grote liefde Leen Jongewaard.
(Foto: Roy Beusker)

Haaze speelde eerder in verschillende musicals waaronder Kruimeltje, Roodkapje, Soldaat van Oranke, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Scrooge en - recentelijk- Grease. Hij studeerde aan de Codarts Hogeschool voor de Kunsten, richting Muziektheater.

Nog lang niet stoppen

Barrie Stevens wordt in juni 80 jaar. Hij denkt nog lang niet aan stoppen. Sterker nog, zijn grote droom is om ooit met Gerrie van der Klei in een te gekke komedie te spelen. Of dat er van gaat komen valt volgens hem te betwijfelen vanwege de terughoudendheid van de producenten. “Je moet voor zoiets groots wel een producent hebben, die de kosten voor zijn rekening neemt. Natuurlijk kan ik het doen maar dan is het financiële risico te groot.”

Dood aan Zee wordt tot en met 20 april gespeeld. Op vrijdag 8 maart kunnen bezoekers van de Purmaryn genieten van het stuk. Aanvang 20.30 uur. Kaarten zijn te koop via www.depurmaryn.nl

Op 11 juni, de dag dat Barrie 80 jaar, staat hij in het DeLaMar in Amsterdam in de schijnwerpers van het programma Allemachtig 80.

JOHN BONTJE