PvdA en GroenLinks initiëren themabijeenkomst over armoede

Zorg
Ondanks alle inspanningen is de verwachting dat de armoede in 2024 zal toenemen.
Ondanks alle inspanningen is de verwachting dat de armoede in 2024 zal toenemen. (Foto: Foto ter illustratie: Pixabay)

PURMEREND - Bestrijding van armoede staat in Purmerend hoog op de agenda. Door de gemeente wordt nu al zo goed mogelijk geprobeerd de armoede te verlichten door maatwerk te leveren. Verwacht wordt echter dat de armoede in 2024 verder toe gaat nemen omdat een aantal steunmaatregelen wegvalt. Voor de Partij van de Arbeid en Groen Links Purmerend reden om op zaterdag 3 juni in de Taborkerk een themabijeenkomst te organiseren. Met het doel om te onderzoeken en te bespreken welke perspectieven er zijn om armoede te voorkomen.  

Op zaterdag 3 juni van 14.00 tot 17.00 uur in de Taborkerk, vooraf aanmelden is noodzakelijk

Voor beide partijen is bestrijding én voorkoming van armoede een belangrijk thema. Daarom wordt er tijdens de themabijeenkomst ingegaan op de mogelijkheden om dingen anders te organiseren. Hoe kan ervoor gezorgd worden dat mensen niet onder het bestaansminimum terecht te komen? Er worden drie wegen verkend, te weten bestaanszekerheid, basisinkomen en basisbanen. Daarvoor is een drietal sprekers uitgenodigd. Het zijn Alexander de Roo (voorzitter van de Vereniging Basisinkomen), Kitty Jong (vicevoorzitter van de FNV) en Guus Wieman (onderzoeker bestaanszekerheid bij het Nibud).

Voorkomen armoede en financiële kwetsbaarheid Het Centraal Plan Bureau schat in dat in 2024 bijna 1 miljoen mensen onder de armoedegrens vallen. Volgens onderzoek van het Nibud heeft 42% van de Nederlandse gezinnen in 2022 te maken gehad met een of meer betalingsproblemen. Ook staat 14% van de Nederlanders maandelijks of altijd rood op hun rekening. Armoede en financiële kwetsbaarheid liggen dus op de loer en daar kunnen mensen zelf weinig aan doen. Ondanks het feit dat gemeente Purmerend actief beleid voert ter bestrijding van armoede blijkt het voor mensen toch moeilijk te zijn om ergens ondersteuning te vragen. 

Het programma op 3 juni in de Taborkerk aan de Maasstraat in Purmerend Overwhere is van 14.00 uur tot 17.00 uur, de inloop is vanaf 13.30 uur. De bijeenkomst is gratis. In verband met een maximum aantal deelnemers is aanmelding noodzakelijk. Dat kan door een mail te sturen naar aanpakarmoede@gmail.com

Inmiddels hebben diverse politieke partijen en maatschappelijke organisaties kenbaar gemaakt de themabijeenkomst van harte te ondersteunen. Zij hebben aangegeven op 3 juni aanwezig te zijn.