‘We gaan door zolang de gezondheid het toelaat’

Algemeen
Chauffeur Gerard de Boer begint aan zijn shift.
Chauffeur Gerard de Boer begint aan zijn shift. (( Foto: Lenna van den Haak))

SCHAGEN - Op een zonovergoten dag wacht ik op de Buurtbus lijn 417 van Schagen naar Obdam. Bij station Obdam arriveert gelijktijdig de 2e bus van de lijn 417 die naar Schagen zal rijden. Klokslag 11.00 uur komt de chauffeur aangereden in de kleine Connexxion Bus. Een nieuwe chauffeur stapt in. Gerard de Boer is vrijwillig buschauffeur en begint aan zijn vier uur durende shift.

Buurtbusverening “ de Westfries” zoekt dringend buschauffeurs op vrijwillige basis

Het is een mooie tocht. Vanaf het station in het stadse Schagen, rijdt de bus door het platteland van Noord-Holland via een aantal mooie dorpen, waaronder Barsingerhorn, Kolhorn, Winkel, Nieuwe Niedorp, Hoogwoud, Opmeer en Spanbroek naar Obdam. In Winkel ter hoogte van het winkelcentrum kruisen de 2 bussen van de 417 elkaar. Ideaal voor mensen (chauffeurs) die van een lekker stukje rijden houden. Leen van Dipten is planner van De Westfries en hoopt via dit verhaal nieuwe vrijwilligers te kunnen inzetten voor deze rit.

Shifts van twee uur

We wisselen van chauffeur op de stations van Schagen en Obdam. “Op dit moment hebben we totaal 56, maar aan de kant van Schagen maar 17 actief rijdende  chauffeurs op deze lijn, voor beide bussen die over het algemeen diensten draaien van 4 uur achter elkaar. Dat is soms net te lang, een rit van 2 uur is voor sommige genoeg, dan rijd je heen en weer van Schagen naar Obdam en terug. Dat is ideaal. Maar dan hebben we nog een kleine tien mensen nodig,’’ vertelt Leen, die vroeger zelf ook reed maar nu vooral de ritten plant. “Ik rijd nu voor de buitenschoolse opvang omdat ik het leuk vind om met kinderen om te gaan en lekker te kletsen, Zij zien de wereld net even anders dan ik als 65 jarige,” vertelt Leen lachend.


Bijschrift: Leen van Nipten hoopt dat er veel vrijwilligers bijkomen om te rijden (foto: Lenna van den Haak)

Verantwoordelijkheid

Als Gerard met lijn 417 wegrijdt, staat hem een mooie rit te wachten. “ Ik wil wel kletsen maar dan kom ik te laat.’’ De tijden op de borden zijn stipt, dus je moet niet te laat komen. Mensen rekenen erop dat je op tijd komt, maar ook niet te vroeg wegrijdt. Je bent daar ook zelf verantwoordelijk voor. Scholieren, ouderen, werkenden, van alles neemt Gerard mee. ‘’Het leuke is ook de interactie met de mensen. Je komt in aanraking met mensen die je normaal nooit spreekt. Dat is leuk en interessant, zegt Leen, terwijl we een bakkie koffie doen vlakbij het station.

‘Blij en dankbaar’

“Als je bij ons chauffeur wordt, krijg je leuke contacten. We hebben jaarlijks een (leden)vergadering met een gezellige afsluiting met een borrel en een diner en nog twee gezellige avonden om bij te praten en wat te drinken. Daarnaast betaal je geen contributie en krijg je een polo en sweatshirt van deze lijn. Het jaar wordt afgesloten met een mooi kerstpakket. Je maakt altijd mensen blij als je komt, want je brengt ze ergens naartoe of haalt ze weer op. De ritten zijn landelijk en mooi. Je komt op plekken waar je normaal niet komt. Dat is toch een verrijking van je leven?” Leen begrijpt dat het niet voor iedereen is weggelegd, en dat tijdgebrek een grote spelbreker is.

‘Blij met iedereen’

‘’Het is heerlijk als gepensioneerde om wekelijks wat te doen. Ik snap dat het voor werkenden en mensen met thuiswonende kinderen veel moeilijker is om vrije uurtjes te vinden. Maar als planner kan ik met iedereen rekening houden. Al kun je om de week twee uur, of alleen ‘s ochtends of juist alleen einde middag, is dat geen enkel probleem. Wij zijn blij met iedereen! Voor deze Mercedesbussen heb je geen speciaal rijbewijs nodig. We begeleiden je wel in het begin, want dit rijdt toch anders dan een personenauto. Ook minder valide mensen met een rijbewijs zijn welkom. We kunnen de bussen namelijk ombouwen.’’

Hebben we u enthousiast gemaakt? Neem contact op met de secretaris of de voorzitter van de “de Westfries”. tel nr 06 83 67 63 53 of 06 24 53 14 36.


Bijschrift De Buurtbus van Schagen naar Obdam en terug staat klaar om te vertrekken (foto: Lenna van den Haak)

De bus vertrekt volgens schema.
De Buurtbus 417 van Schagen naar Obdam is klaar voor vertrek
Leen van Dipten hoopt dat er veel nieuwe vrijwilligers zich aanmelden.