Fietstocht: Oude stranden route

Algemeen
Fiets je ook mee?
Fiets je ook mee? (Foto: flyer van de NGV )

REGIO - De NGV,(Nederlandse Geologische Vereniging) afd. West-Friesland organiseert op 19 september een fietstocht met als titel “Oude stranden route”. Dit is onderdeel van het 75-jarig jubileum.

De afdeling West-Friesland wil de bewoners van West-Friesland en Kennemerland met deze fietstocht het ontstaan van gebied rond Alkmaar uitleggen.

De route voert over twee vroegere strandvlakten die in tijden van een rustig klimaat vanuit eerder gevormde duinruggen (strandwallen) konden aangroeien, de strandwallen zijn hier en daar nog duidelijk herkenbaar in het gebied.

De start is in Sint Pancras, vanwaar er onder begeleiding gelijk al op de eerste en oudste strandwal wordt vertrokken.

Fietsend door ons land vallen ons vaak bijzondere landschapselementen op, bulten en deuken in het land, kronkels in sloten en wegen. De informatie die in het landschap verborgen ligt, hoe het er vroeger heeft uitgezien, hoe het ontstaan is en wat natuur en mensen er mee gedaan hebben, is niet altijd zomaar te herkennen.

Met de informatie op de geologische kaart met bodemprofielen en in de tweede plaats de geomorfologische kaart met bodemvormen/vorming kunnen we veel in het landschap herkennen. Op deze fietstocht gaan we oefenen in het ‘zien’ van het landschap door zowel naar het landschap als op de kaart te kijken.

Info en aanmelden

Lengte van de route is ongeveer 40 kilometer. Starttijd: 10.30 uur. Aanmelden tot uiterlijk 15 september, deelname in volgorde van aanmelding. Deelname is gratis. Na aanmelding volgt detail informatie. Aanmelden bij: S. de Jong, per E-mail: ngv.afd.westfriesland@gmail.com.