De Egmonden

Meedenken over nieuwbouwplannen

Algemeen
Afbeelding
Foto: Pexels.com

EGMOND - In de week van 29 juni hebben ruim 800 Egmonders laten weten hoe ze denken over mogelijke nieuwbouwplannen in Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen. De algemene vraag was: Wat zijn uw wensen, behoeften en bezwaren ten aanzien van nieuwbouw in Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef, en hoe kunnen we gezamenlijk tot een plan komen waarmee we de dorpen vitaal en krachtig houden?

‘De week van Egmond’

Met een team van drie mensen ging de gemeente het gesprek aan met inwoners van (voornamelijk) Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef. Met de ‘babbelbox’, waar inwoners een videoboodschap konden achterlaten, trokken zij door de dorpen. Op Het Brinkie in Egmond-Binnen waren (vooral jeugdige) inwoners te vinden die hun mening lieten horen. Velen van hen zijn op zoek naar een woning en willen graag blijven wonen in de gemeente waar ze zijn opgegroeid, maar dat is door de schaarste lastig. Hetzelfde geluid ving de babbelbox op bij het winkelcentrum in Egmond aan den Hoef: “Aan de bak gemeente, met de nieuwbouwplannen”, was één van de gehoorde uitspraken waar veel inwoners mee instemden.

Bewoners in gesprek

Bij de ‘rondetafelgesprekken’ en de inloopavonden waren de meningen wat meer verdeeld. Hier vroegen ook mensen zich hardop af of er wel nieuwe woningen bij moeten. Inwoners begrijpen dat er behoefte is aan nieuwe woningen, maar niet iedereen is voorstander van de voorgestelde locaties in Egmond-Binnen Zuid en Egmond aan den Hoef Noord en Oost. Er leven bijvoorbeeld zorgen over de openheid van landschap. Zowel voor- als tegenargumenten werden uitgewisseld, wat voor uitgebreide input zorgde. Wethouder Valkering: “Om met elkaar te komen tot het resultaat van meer betaalbare woningen in Egmond is het nodig dat we de rust pakken om de mening van al onze inwoners op te halen. In de rondetafelgesprekken zag je het wederzijds begrip groeien tussen jonge inwoners op zoek naar een woningen en inwoners die hun uitzicht dreigen kwijt te raken. Op die goede gesprekken bouwen we de komende tijd verder.”

Waardevolle input

Bijna 70 mensen hebben aan de ronde tafel het gesprek gevoerd, er zijn 700 enquêtes ingevuld, 60 mensen hebben een videoboodschap achtergelaten op de babbelbox en ongeveer 75 mensen hebben hun stem laten horen tijdens de inloopavonden. Voor de gemeente is deze inbreng heel erg waardevol. De online enquête staat nog 1 week open op www.ikdenkmeeroverbergen.nl onder de naam ‘Dorp en Duin’. De resultaten worden na de zomer gepresenteerd. Vanaf dan kunnen de inwoners ook weer meedenken over de vervolgstappen. Op de webpagina ‘Dorp en Duin’ op www.ikdenkmeeoverbergen.nl staat alle actuele informatie.