Basisschool Vovie Bergen groeit als kool

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Ed Bausch)

BERGEN - 5 november vorig jaar mocht de school van start en ging sindsdien van 6 naar 23 kinderen. ‘Vovie’ is een gewone basisschool volgens alle wettelijke regels, maar wel heel bijzonder. De ligging in de groene omgeving van Ecodorp Bergen alleen al. En dan: de kinderen zijn iedere dag minimaal twee uur buiten. De groepsgrootte is maximaal 15. “We zijn een coöperatie”, zegt bestuurslid Suzanne Grieger. “Met de ouders en leerkrachten vormen we een open gemeenschap. We leren allemaal, de kinderen het meest.”

“We zien alle kinderen als gelijkwaardig“

DOOR: ED BAUSCH

Basisschool Vovie houdt 29 juli open dag

Dat was best een huzarenstukje: starten op zo korte termijn nadat boerderijschool ‘Hooi’ was gestopt in mei vorig jaar. “Als ouders wilden we beslist dat onze kinderen verder konden met het onderwijs waar ze aan gewend waren. Dus we hebben keihard gewerkt om de zegen van het Ministerie van Onderwijs te krijgen. En dat is in korte tijd gelukt. We zijn wel een particuliere school, dus we krijgen nog geen overheidsbijdrage. Toch lukt het, we doen het van de bijdragen van de ouders, naar inkomen, want we willen dat ieder kind kan meedoen.” De groei heeft haar ook verrast, we houden nu open dag, want we kunnen er volgend schooljaar nog zeven kinderen bij hebben, liefst van alle leeftijden, tussen 4 en 11. Dertig kinderen, verspreid over twee groepen, dat is voorlopig het maximum. En in die groepen zitten kinderen van alle leeftijden. “Ze helpen elkaar, leren spelenderwijs verantwoordelijkheid voor elkaar te nemen. Dat is prachtig om te zien.”

Van Vovo naar Vovie

In de Afrikaanse taal Ewe betekent ‘vovo’ vrijheid. “Wij hebben er ‘Vovie’ van gemaakt. Als het ware ‘Voor het leven’ (Vie is Frans voor leven-redactie). Maar je kunt er ook ‘Vrijheid van onderwijs voor iedereen’ in lezen, zo dachten we later.” En zo gaat het met deze bijzondere school, waar verder alles gewoon volgens wettelijke kaders is georganiseerd. Het is een ontwikkeling die veelbelovend is. Een wandeling van de twee klaslokalen, die momenteel worden gerenoveerd, over het terrein naar de ‘buitenschool’ gaat via de eendrachtig gerenoveerde kippenren en langs de met een zeil te overdekken kring van palen. Buiten, in het rondje van stoeltjes van boomstronken, vertelt Suzanne waar het haar en haar collega-bestuursleden om te doen is.

“Rekenen kun je ook buiten doen”

“Jonge ouders willen op deze manier ook bijdragen aan in hun ogen noodzakelijke veranderingen in de maatschappij. Kleinschaligheid is daarbij een van de pijlers. We willen kinderen afleveren die weten wie ze zijn. Ons onderwijs beantwoordt aan alle richtlijnen en is vooral verhalend. Rekenen kun je ook buiten doen, in een andere setting. We willen daarbij vooral aanvullend zijn op het in de gemeente al bestaande onderwijsaanbod. Want dat is op zich al heel bijzonder en gedifferentieerd. Maar hier, op deze plek, die we huren van het Ecodorp, kunnen we nog andere mogelijkheden laten zien.” Suzanne heeft zelf vier kinderen in de basisschoolleeftijd. “Ik merk hoe goed het ze doet om hier te zijn. We zijn na 37 jaar in het buitenland naar Bergen, mijn geboortedorp, teruggekomen om deze omgeving aan onze kinderen te geven. We kwamen van een bovenhuis in Hamburg.”

Al doende werken aan de hogere doelen

De school hanteert natuurlijk allerlei beleidswoorden als onderbouwing van het onderwijs. Dat is na te lezen op de website. “De essentie van het kind zijn, spelen en ook groeien in verantwoordelijkheidsgevoel om goed in de wereld te gaan staan met elkaar. Al doende proberen we daaraan te werken met onze gewoon gediplomeerde leerkrachten en net als elders moeten de meewerkende ouders een VOG hebben, verklaring van goed gedrag. We willen vooral geen bubble zijn, we willen juist middenin de samenleving staan. Maar het liefst zijn we zo vrij mogelijk in onze ontwikkeling.” De school lijkt ook een mooie aanwinst te zijn voor het groeiende Ecodorp. 29 juli tussen 14.00-15.30 uur is iedereen welkom om te komen kijken bij basisschool Vovie, Groeneweg 14 Bergen. Kijk op vovie.nl of bel voor informatie 004917661208004.

Afbeelding
Afbeelding