De Blinkerd houdt 23 oktober een open dag voor iedereen

Algemeen
Afbeelding
Foto: Ed Bausch

SCHOORL - Kunstaas voor het vangen van een snoek. Kale duintop. Een heldere plek aan een verder bewolkte hemel. Dat zijn de omschrijvingen voor ‘blinkerd’. Nou, op 23 oktober zal de Schoorlse Blinkerd zeker aas zijn voor sportliefhebbers, congresorganisatoren en liefhebbers van film, theater, muziek, yoga en dans. Helder zal ‘ie stralen daar aan de Heereweg tussen Schoorl en Groet, tussen duin en polder. Een riante parkeerplaats en sinds kort een levendige entree met het splinternieuwe SportLokaal meteen na binnenkomst. Hier is veel mogelijk, lijkt het gebouw te zeggen.

DOOR: ED BAUSCH

“Overal is ruimte tekort voor binnensporters”

Of het 23 oktober nou een bewolkte hemel zal zijn of niet: een feestelijke heropening is het zeker. Social Leisure, nieuw als exploitant van de stichting Dorpshuis De Blinkerd, zet de grote accommodatie neer als een heldere ster aan het firmament van het duindorp. Maar dan wel óók als een magneet voor de omliggende regio. “Want wij hebben hier gewoon heel veel te bieden in een prachtomgeving. Kom maar kijken, er is van alles te zien en te beleven op de open dag van 10.00-14.00 uur, het eerste uur met gratis appeltaart.”

Kracht

Wendy Kostelijk en Ramon Lambert zijn respectievelijk manager sport en operationeel directeur ‘sociaal’ bij Social Leisure. Dat is een oorspronkelijk Langedijker organisatie die zich sterk maakt om vastgoed te behouden voor maatschappelijke functies en die daar beter voor toe te rusten. Het begon als ‘sportservicepunt Langedijk’. Maar er kwamen zwembaden bij in Schagen en Heiloo, theater De Beun in Heiloo, dorpshuis De Zwaan in Uitgeest en meerdere sportaccommodaties in Schagen. “Wij voegen efficiëntie toe vanuit één hand. Denk aan administratie, publiciteit, denkkracht over doelgroepen, horeca, kaartverkoop. En daarbij is het voor ons vooral belangrijk dat het verder allemaal vertrouwd is en in de omgeving past.” Social Leisure werkt nu vanuit Alkmaar. Voorman Teun van Etten staat vaak in de branding, maar hij zegt altijd dat hij vooral zijn medewerkers de ruimte wil geven om lokale accommodaties goed in hun kracht te zetten, steeds te actualiseren. Overheden in de regio lijken die houding te waarderen. Omdat die ook hechten aan goede accommodaties, die de toekomst aankunnen.

Alle bezoekers in één café

Met hun kijk op de regio weten Wendy en Ramon dat de sporthal in de Blinkerd ruimte kan bieden waar de schema’s elders al overvol zijn. “We zien dat nu al gebeuren.” In het begin, toen Social Leisure per 1 januari aantrad, was er zorg over de komst van een nieuwe sportschool, in de sporthal zelf. Daar is nu een heel goede oplossing gevonden door de komst van ‘SportLokaal’, de eerste sportschool van Schoorl, voor fitness op de plek van de voormalige sportkantine, meteen na de entree. “Het leuke is dat nu iedere Blinkerd-bezoeker in het grote café verderop in het gebouw wat kan drinken of eten. Sporters, congresgangers, cultuurliefhebbers onder elkaar. Dat is een mooie verbinding, toch?”

Dat is een mooie verbinding, toch?

Ook voor het nog jonge Filmhuis Schoorl kwam er een oplossing, mede door de uitgestoken hand van wethouder Arend Jan van den Beld. Hij is in het College van B&W ook de wethouder voor Schoorl en aan hem dus de eer om 23 oktober de deuren te openen.

Vertrouwdheid en vernieuwing

Op deze dag is er veel te doen. Er zijn stands in de hal van bijna alle verenigingen, er zijn springkussens in de sporthal, er worden workshops gegeven voor toneel, koken. Je kunt deelnemen aan proeftrainingen, de bibliotheek toont haar vele mogelijkheden en ga zo maar door. Ondanks de start tijdens corona hebben zich al nieuwe gebruikers gemeld. “We hebben een huurdersoverleg. En namens hen en alle andere gebruikers zetten wij veel meer de ‘stap naar buiten’. Zelfs voor Social Leisure is de Blinkerd best groot, opvallend groot voor een dorp als Schoorl. Maar de duindorpen zijn razend populair”, zeggen Wendy en Ramon. “Dan moet het met deze prachtaccommodatie toch ook lukken?” Jeoffrey Koorstra was altijd al de beheerder en gastheer en dat is ‘ie gebleven, net als het andere personeel, nu namens Social Leisure. Vertrouwdheid en vernieuwing gaan zo hand in hand. De Blinkerd straalt nieuwe trots uit. Kom zelf maar kijken op 23 oktober.