Shortlist Zaanse Natuur- en Landschapsprijs bekend

Algemeen
Wie zet zich het beste in voor het behoud van Zaanse landschap en wint de Zaanse Natuur- en Landschapsprijs?
Wie zet zich het beste in voor het behoud van Zaanse landschap en wint de Zaanse Natuur- en Landschapsprijs? ((Foto: Dirk Karten))

ZAANSTREEK - De shortlist voor kanshebbers op de Zaanse Natuur en Landschapsprijs is bekend. Deze prijs is door de Bredenhofstichting in het leven geroepen om vrijwilligers in het zonnetje te zetten die zich actief inzetten om de Zaanse natuur en het Zaanse landschap zo mooi mogelijk te houden. De bekendmaking én uitreiking vinden plaats tijdens de feestelijke natuurmarkt op zaterdag 2 oktober in de Bullekerk. 

Er is een categorie voor individuele vrijwilligers en voor organisaties. Tijdens het juryberaad zijn heel wat namen van personen over de tafel gegaan. Uiteindelijk zijn er vijf namen op de shortlist beland. In willekeurige volgorde zijn dit: Fred Roovers (deskundige biodiversiteit), Rob Koeman (vrijwilliger Vogelbeschermingswacht Zaanstreek: Polder Westzaan), Rolf Surink (coördinator vrijwilligers Stichting Kalverpolder), Rita Melk (voorzitter KMZ) en Bernard Ebbelaar (voorzitter Vogelbeschermingswacht Zaanstreek).

Categorie organisaties

Ook voor de categorie organisaties is lang gediscussieerd. Uiteindelijk is besloten om drie organisaties op de shortlist te plaatsen. Deze organisaties kunnen € 3500 winnen. Ze worden van tevoren gevraagd een bestedingsplan in te dienen. Waar willen ze het geld voor gebruiken? En wat levert dat de Zaanstreek dan op?

De drie organisaties die op de shortlist zijn gekomen zijn: Stichting Kalverpolder, Vereniging tot Ongeschonden Behoud Westzijderveld (OBW) en Stichting de Poelboerderij. De jury zal uiteindelijk, mede op basis van de door de organisaties ingediende bestedingsplannen, bepalen wie er met de hoofdprijs vandoor gaat. 

Jury

De onafhankelijke jury bestaat uit vijf leden: juryvoorzitter Paul Laport, directeur van het Zaans Natuur en Milieu Centrum te Zaandam, Els Lenting, beleidsambtenaar Natuur van gemeente Zaanstad, Willem Rol, oud-voorzitter Stichting de Poelboerderij te Wormerland, Jamie Jenner, Boswachter publiek Veenweiden Staatsbosbeheer te Westzaan en Roeland Helfensteijn, docent biologie St. Michael College te Zaandam.