Wim Reijling: ‘economisch verdienmodel belangrijker dan onze gezondheid’

Algemeen
“Er wordt grof geld verdient aan onze ongezondheid. Geen pillen maar simpelweg juiste voeding is de sleutel tot een gezond lijf."
“Er wordt grof geld verdient aan onze ongezondheid. Geen pillen maar simpelweg juiste voeding is de sleutel tot een gezond lijf." (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – “Wij eten vulling, geen voeding. Het is hoog tijd om onze relatie met eten te herstellen. Als we dat doen, stimuleer je gelijk de natuurlijke herstelkracht van de mens. Je hebt daarbij geen voedingssupplementen, superfood of andere door de commercie opgedrongen zaken nodig. Wel eerlijke, onbewerkte producten én vetten. Ik heb als mini-wetenschapper een systeem ontdekt waarbij ieder mens - onafhankelijk van welke diëtist, arts, medisch wetenschapper ook - kan ontdekken dat het lichaam in staat blijkt misschien wel alle westerse ziektes met het eigen immuunsysteem te kunnen bestrijden. We moeten weer leren luisteren naar ons lichaam”, zegt Wim Reijling nuchter. Hij wil zijn methode van bewust eten, in combinatie van slim de invloed daarvan meten, graag doorgeven aan streekgenoten.

‘Wij eten vulling, geen voeding’

De inmiddels 76-jarige Zaandammer is nu het toonbeeld van energie en levenslust. Acht jaar geleden was dat anders. Hij voelde zich een uitgewrongen dweil toen hij bij de specialist binnenstapte voor een grondige check.

“Ik had een fysieke inzinking. Terwijl ik dacht toch gezond te eten en leven. Ik zeilde bovendien toen nog op hoog niveau, dus had tevens de nodige beweging. Ik was 68 en dacht in eerste instantie ‘dit is natuurlijk verval van krachten’. Maar bij de specialist bleken mijn bloedwaardes niet op orde”, vertelt Wim.

Het viel hem op dat de ene specialist vroeg ‘gebruikt u staalpillen? Nee? Mooi, want anders waren uw darmen zwart en konden we niets meten.’ Terwijl de andere specialist als oplossing juist staalpillen voorschreef. Wim nam geen genoegen met symptoombestrijding en zocht naar een structurele oplossing tot genezing. Hij begon zich te verdiepen in het zelf herstellend vermogen van ons lichaam.

Meten is weten

Zo kwam hij onder meer op het spoor van mensen als Tim Noakes, emeritus professor in sport- en bewegingswetenschappen aan de universiteit van Kaapstad en schrijver van bestsellers. Noakes prikte de mythe door dat vetarm eten gezond is. Via voedingsdeskundige Amy Berger kwam hij op het spoor van de ‘ketosemeter’ om je gezondheid te meten. “Daarmee meet je de concentratie ketonen in ons bloed. Als er ketose plaatsvindt, ruikt diegene vaak naar aceton, soms beschreven als ‘fruitige adem’. Meten is weten. Mijn vetpercentage, spiermassa en het vochtpercentage bereken en analyseer ik dagelijks met Tanita bodymass meter. Zo kwam ik erachter dat mijn vochtpercentage veel te laag was toen ik me zo ziek voelde. Door dat weer op peil te brengen, verdwenen gelijk mijn klachten”, aldus Wim.

Pillen als zoethoudertje

Geen pillen maar simpelweg de juiste voeding tot je nemen vormt volgens de Zaandammer de sleutel tot een gezond lijf.

“Er wordt grof geld verdient aan onze ongezondheid. Het economisch verdienmodel is belangrijker dan onze gezondheid. Helaas is onze maatschappij teveel ingesteld om geld te verdienen aan de ongezonde mens. Medicatie in de vorm van pillen voorschrijven als zoethoudertje. Het enige wat je daarmee doet is je weerstand verder aantasten. Daarnaast profiteren we maximaal ten koste van de natuur. Je ziet wat daar van komt. Van pandemie tot drastische veranderingen in ons klimaat.”


Onbewerkte groente vormt de schoonmaakploeg in je lichaam. 

Wim gooide zijn eetpatroon rigoureus overboord. At alleen maar onbewerkt voedsel. Bij voorkeur biologisch dynamisch. Op tafel staan vooral salades met ingrediënten als rauwe bieten, wilde spinazie, koolsoorten, venkel, broccoli. Als er al brood wordt gegeten, is het ‘bruiner dan bruin’. “Ik leerde: een goede gezondheid begint in je darmen. Waarbij je bijvoorbeeld beter gewone tarwezemelen kunt gebruiken dan het ‘wonderflesje’ Yakult. (dat recent nog door de mand viel in een tv-programma waarbij bleek dat praktisch alle ‘gezonde bacteriën’ het darmkanaal niet halen omdat ze ten onder gaan in ons maagzuur-red). 

Optelsom

Het gaat om een optelsom van gezonde culturen. Onbewerkte groente vormt de schoonmaakploeg in je lichaam. En als ik groente ga verwarmen, wok of stoom ik de groentes Laat het beetgaar en kook niet alles tot snot. Beperk suikers/zetmeel, maar gebruik wel volop vetten want die zijn juist supergezond. Ik doel daarbij op olijfolie, kokosvet, visolie. Ze geven energie en vormen de isolatie van je zenuwen. Koolhydraten zijn verslavend, vetten niet. Ze leveren tweemaal zoveel energie... Ik eet gewoon vlees, maar beperkt het wel. Enne, gewoon een lepel jus erbij nemen hoor!”

Acht jaar niet eens verkouden

Binnen drie weken nadat hij zijn voedingspatroon aanpastte, voelde de Zaandammer al resultaat. “En nu ben ik al acht jaar niet eens meer verkouden geweest”, licht Wim toe. Helaas brak de corona wel door zijn gezondheidsbarrière. “Mijn vrouw en ik waren een week ziek. Ik had het vooral twee dagen erg koud. Verder weinig last gehad.”

Te fanatiek

In zijn enthousiasme weer zo gezond en sterk te worden als een jonge kerel schoot de Zaandammer in eerste instantie te ver door. Hij verloor aardig wat kilo’s. Gelukkig heeft hij aan zijn vrouw Doke een goed klankbord.

“Ik werd te fanatiek. De aard van het beestje. Ik ging, met m’n 1,78 meter lengte en gewicht van 75 kilo, bewust door tot ik nog maar 66 kilo woog. Ik moest nog ontdekken dat niet jijzelf, maar je lichaam je ideale gewicht bepaalt. Het gaat daarbij om de optelsom van je activiteiten, spier- en overgewicht. Ik schommel nu rond de 70 kg. Ik ontdekte ook: meten is weten. Je bloedbeeld (mijn CRP-ontstekingswaarde- ging van 3,7 naar 0,2) en fysieke prestaties zijn leading. En ja, zeker in het begin moet je wennen aan een andere manier van eten. Tegelijk merkte ik ook geen last meer te hebben van hartritmestoornissen. Mijn beginnende hernia verdween. En nu heb ik weer de energie om voor de stichting Present wasmachines de trap op te tillen. Gezond zonder pillen!”, stelt hij energiek.

Balans

Balans in je voeding zorgt er ook voor dat je gewoon een keertje mag ‘zondigen’. Wim: “Als ik op visite ga eet ik gewoon wat de pot schaft mee. Ik ben ook wel eens bij McDonalds geweest en heb een pizza besteld. Dat kan gewoon. Het gaat om de optelsom van wat je tot je neemt.”

Oproep

De missie van Wim Reijling: mensen bewust maken van de kracht van onbewerkt voedsel. De manieren die hij ‘uitdokterde’ tot de ultieme mix van ‘eten, meten en weten’ doorgeven.

“Echt: door juiste voeding kun je jezelf genezen. Zonder pillen of poeders/supplementen etcetera. Dat durf ik voor een zaal vol professoren hard te maken. Ik heb zo inmiddels al diverse mensen geholpen. Echter: ik kan het niet alleen. Ik zoek een diëtist die ik uitdaag mijn methode te onderzoeken en het vervolgens aan een breder publiek kenbaar wil maken. Want het is hoog tijd om onze relatie met eten te herstellen.”

Wie in contact wil komen met Wim Reijling, of meer wil weten over de methode om via onbewerkt voedsel ziekte en zeer buiten de deur te houden, kan een mailtje sturen naar redactiezaan@rodi.nl

Onbewerkte groente vormt de schoonmaakploeg in je lichaam.