Mogelijk botulisme in Wormerland

Algemeen
Vooral eenden zijn gevoelig voor botulisme. Dode eenden in het openbare water zijn dan ook een  teken van mogelijk botulisme.
Vooral eenden zijn gevoelig voor botulisme. Dode eenden in het openbare water zijn dan ook een teken van mogelijk botulisme. (Stockfoto)

WORMERLAND - Er zijn meerdere dode watervogels gevonden in Wormerland. In een weiland gelegen aan de Barnde Molen in Jisp. Het vermoeden is dat zij zijn gestorven door botulisme. Raak dode vogels en vissen niet aan en houd uw kinderen en huisdieren weg bij het mogelijk besmette water!

De dode watervogels vertonen symptomen die in verband worden gebracht met deze ziekte en botulisme komt vaker voor bij warm weer en stilstaand water. Er wordt onderzocht of er daadwerkelijk sprake is van botulisme. De gemeente verwacht de uitslag van het onderzoek volgende week.

Wat kunt u doen?

  • Waarschuw direct de dierenambulance als u zieke of gewonde watervogels ziet, via 075- 615 6666. Ziet u dode dieren? Neem dan direct contact op met de gemeente via 075-6512100 (ook in het weekend bereikbaar) of geef uw melding digitaal door: bit.ly/meldingdodedierenWL
  • Laat huisdieren niet in contact komen met het mogelijk besmette water.
  • Vermijd zelf ook contact met water uit deze sloten, ga er niet zwemmen.
  • Raak zieke en dode watervogels en vissen niet aan, ook niet met handschoenen.
  • de gemeente raadt het af om tuinen en/of balkonplanten te beregenen met het vermoedelijk besmette water.

En verder:

  • Voer watervogels niet in het voorjaar en de zomer, zodat er geen concentraties aan vogels ontstaan;
  • Gooi geen afval of etensresten in het water. Voor de afbraak daarvan is zuurstof nodig. Juist in zuurstofarm water gedijt de botulismebacterie goed.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over botulisme? Kijk op de website van het RIVM: rivm.nl/botulisme.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda