Moet Zaanse ‘Appie’ zich zorgen gaan maken over groei Picnic?

Algemeen
Michiel Muller (links) en zakenpartner Marc Schröder hebben met Route Mobiel de ANWB grijze haren bezorgd. De wielrijdersbond verloor tienduizenden leden in de agressieve campagne van het tweetal. Het vooruitzicht 42% minder premie voor pechhulp betalen en de garantie dat er binnen een half uur iemand bij je was trok velen over de streep.
Michiel Muller (links) en zakenpartner Marc Schröder hebben met Route Mobiel de ANWB grijze haren bezorgd. De wielrijdersbond verloor tienduizenden leden in de agressieve campagne van het tweetal. Het vooruitzicht 42% minder premie voor pechhulp betalen en de garantie dat er binnen een half uur iemand bij je was trok velen over de streep. (Archieffoto Dirk Karten)

ZAANSTREEK – Moet ‘Zaanser dan Zaanse’ Albert Heijn zich zorgen gaan maken nu de ook in onze regio actieve online supermarkt Picnic in een nieuwe financieringsronde 600 miljoen euro heeft binnengehaald om de Europese groei te versnellen? Volgens www.deondernemer.nl komt het geld van de Bill & Melinda Gates Foundation Trust van miljardair Bill Gates.

Mega-investering: Picnic haalt 600 miljoen op bij onder meer Bill Gates

Een ongelofelijk bedrag die een versnelde groei van Picnic mogelijk moet maken. Wie z’n ogen de kost geeft, ziet steeds meer van die smalle elektrische bezorgautootjes rondrijden in de Zaanstreek.

Picnic bezorgt je boodschappen gratis aan thuis. Bestellen gaat via de slimme Picnic-app. De prijzen liggen praktisch gelijk aan de concurrentie. Zelfs roept Picnic ‘we leveren voor de laagste prijs’ maar de praktijk leert dat je gewoon kritisch moet vergelijken. De croissants met AH Bonus kunnen zomaar meer voordeel opleveren dan de online bestelde knapperige broertjes.

Opmars

Picnic werd in 2015 opgericht door ondernemers Joris Beckers, Frederik Nieuwenhuys, Michiel Muller (bekend van de Tango onbemande brandstofstations en Route Mobiel, de inmiddels gestopte tegenhanger van de ANWB) en Bas Verheijen. Later kwam Gerard Scheij het management versterken. 

De opmars van Picnic begon in 2015 in Amersfoort met vier bezorgautootjes. Inmiddels rijden er meer dan 1000 rond in zo’n 120 Nederlandse plaatsen. In 2019 werd Picnic uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland. Februari 2019 begon Picnic in de Zaanstreek. Het bedrijf heeft een groot magazijn in Zaandam waar vanuit de bestellingen worden weggereden naar de klanten.

Rekenen in miljoenen

Nou is 600 miljoen is een enorm bedrag, maar mensen als Michiel Muller zijn gewend in miljoenen te rekenen. Na de verkoop van Tango had hij, samen met zakenpartner Marc Schröder, al zo’n slordige tachtig miljoen te verdelen. De mannen gingen echter niet op hun lauweren rusten. Het geld werd gebruikt voor opzetten van Route Mobiel. In een persoonlijk ervaring van ondergetekende werkten de mannen tot ‘s avonds laat keihard door ten tijde van de reclamecampagne. 

Humor was het duo daarbij niet vreemd. De hulp die de doelgroep van Route Mobiel kreeg, reed niet in een Jaguar maar hetzelfde oude Golfje diesel waar de redacteur toen in rondhobbelde. Bij de ondernemers gingen op verzoek de colberts spontaan uit en werd het wiel gewisseld voor het maken van bijgaande archieffoto.    

Dirk Karten