Deveny gedwongen onafscheidelijk van haar steun en toeverlaat Lica

Algemeen
Deveny met haar hondstrouwe Lica.
Deveny met haar hondstrouwe Lica. ((Foto: aangeleverd))

PURMEREND - Deveny Happee is nog maar 25 jaar en ondervindt toch al dagelijks veel hinder van paniekaanvallen als gevolg van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Haar trouwe viervoeter Lica, een bijna 5 jaar oude Sheltie, is de enige die Deveny kan helpen om haar uit de aanvallen te halen. Hiervoor zijn Deveny en Lica al twee jaar in training. Maar of dat zo blijft hangt sterk af van vervolgtrainingen die Lica moet volgen. En juist daar wringt de schoen, want voor anderhalf uur trainen moet Deveny 100 euro op tafel leggen. Geld dat er niet is!

Deveny Happee is geboren in Papendrecht en woont alweer geruime tijd in Purmerend. Ze heeft geen leuke jeugd gehad. Er waren weinig tot geen momenten waarop het koek en ei was tussen haar en haar vader en stiefmoeder. En dat terwijl ze niet rebels was en ook geen moeilijk meisje was. “Het speelde eigenlijk al vanaf mijn zesde jaar. Er was altijd gedoe in huis. Mijn ouders gingen scheiden. Daarna moest mijn vader overdag werken en was mijn moeder niet in staat om voor mij te zorgen. Daardoor heb ik een tijdje bij mijn opa en oma gewoond. Daar heb ik het goed gehad”, vertelt ze.

Inmiddels is Deveny, die al een jaar op de wachtlijst staat voor behandeling en te horen heeft gekregen dat ze nog lang niet aan de beurt is, sinds een jaar dolgelukkig met haar vriend. Dat was voor haar ook de trigger om op een andere manier hulp te gaan zoeken, zodat de paniekaanvallen, waarbij het voorkomt dat ze zichzelf verwondt, binnen de perken blijven of verdwijnen. Ze gaf zich op bij de organisatie MissionPuppy Nederland en is via deze met Lica in training en opleiding gegaan. De goed getrainde assistentiehond Lica geeft haar de broodnodige houvast. Ze is gelukkig maar weet dat ze 100% afhankelijk is van het beestje. 

Opgejaagd

Anders gezegd: Deveny kan niet zonder Lica, die onder andere getraind is in het zoeken van een stoel voor haar vrouwtje en -indien nodig- tussen Deveny en andere personen in gaat staan zodat zij meer ruimte heeft. “Dat is af en toe nodig, zeker als ik een aanval voel aankomen. Nu ik met jou praat gaat het redelijk, maar ik voel me wel opgejaagd.”

In sommige gemeenten wordt een assistentiehond en alles wat daarbij komt kijken via de wet WMO vergoed. Tot nu toe is het Deveny niet gelukt om via de WMO hier bewezen te krijgen dat ze Lica echt dag en dagelijks nodig heeft om goed en veilig te kunnen functioneren. 

Om Lica de komende periode de trainingen te laten volgen die nodig zijn om acuraat op te treden als Deveny een paniekaanval dreigt te krijgen, zijn minimaal 35 trainingen nodig. Alleen de kosten hiervan bedragen al € 3.500,-. Recent kreeg de Purmerendse van de fokker van Lica drie trainingen aangeboden. De tijd begint nu te dringen.  

Inzamelingsactie

Uit volkomen onverwachte hoek diende Nancy Evers zich aan. Zij heeft zich de situatie van Deveny danig aangetrokken en is een inzamelingsactie via GoFundMe gestart. “Ik vind dat Deveny geholpen moet worden. Ze is nog maar 25 jaar en dan al elke dag met paniekaanvallen rondlopen. Er moeten toch mensen zijn die geld doneren, zodat ze in staat is om alle noodzakelijke trainingen en opleidingen te volgen. Ik vind gewoon dat Deveny een normaal leven moet kunnen leiden en zou ieders steun zeer op prijs stellen”, aldus Nancy.

Via de link http://gofund.me/dbf115a9 komt men rechtstreeks op de donatiepagina van Deveny. Het is ook mogelijk om naar de website www.gofundme.com te gaan en te zoeken naar Deveny Happee.

JOHN BONTJE