Adriaantjesfonds in Koggenland steunt mensen die het minder hebben

Algemeen
Het Adriaantjesfonds schenkt kerstpakketten aan mensen die het minder hebben.
Het Adriaantjesfonds schenkt kerstpakketten aan mensen die het minder hebben. (Foto: Adobe Stock)

Het Fonds Adriaantje Armbesprek is niet zo heel bekend, maar helpt in Obdam al eeuwenlang mensen die het minder goed hebben. In deze dagen denkt het fonds aan mensen die het moeilijk hebben door bijvoorbeeld weinig inkomsten, wegvallen van werk, ziek en zeer. Help een Handje wordt gesteund, net als de kerkradio voor ouderen en zieken, al eerder werd het Repair Café in Obdam een handje geholpen. Ook individueel wordt wel eens een handje toegestoken.

De ‘eerbare oude maget’ Adriaentgen Jansdr. ging in 1629 naar notaris Johan Hosia in Spanbroek om een legaat te beschrijven dat na haar overlijden bestemd werd aan de armen van Obdam en Hensbroek. Het legaat bestaat uit vier stukken grond: twee gelegen in Obdam en twee in Hensbroek. De eerdere stukken land droegen de namen Neefges Lant, Bregt Lansdr, Molenlant en Pieter Ommis werf. Nu zijn het andere percelen.

Adriaantje leefde in een tijdgeest van ontzag en geloof, maar ook in de tijd net ná de Reformatie. Dat is waarschijnlijk de reden dat ze bepaalde dat ‘ten eeuwigen dagen’ de vruchtopbrengst naar de armen moest gaan én dat twee mannen voor het beheer aangesteld werden: één van katholieke huize en één gereformeerd. Adriaentgen overleed zes jaar later in 1635 op 67-jarige leeftijd. 

Opbrengst verdeeld

Het Adriaantjesfonds bezit nog steeds de vier stukken land en de pachtopbrengst komt ten goede aan mensen die het moeilijk hebben. Inmiddels kan men gebruik maken van de bijstandswet, de AOW en een wet voor weduwen en wezen, maar dat was voor de Tweede Wereldoorlog anders, toen waren particuliere fondsen voor armen echt noodzakelijk om te overleven. De Hervormde Gemeente in Obdam/Hensbroek en de katholieke St. Victorkerk stellen beheerders aan die voor het leven worden benoemd. Zij besluiten over de gelden en leggen jaarlijks verantwoording af aan de hervormde diaconie.

Beheerders

Kine de Weerd houdt meer dan 35 jaar de administratie bij en neemt de beslissingen de laatste jaren samen met Peter Wortel. “Daarvoor was onder meer Anton Klaver als katholiek bewindvoerder een halve eeuw betrokken bij het fonds. Hij zorgde ervoor dat het fonds betalingen deed aan de bakker, kruidenier, kolenboer, voor weduwvrouwen en mensen zonder inkomen. Hij leefde in de tijd dat de pacht gewoon contant werd betaald bij de beheerders thuis onder het genot van een borreltje. Nu gaat dit natuurlijk allemaal digitaal”, laat Kine weten.

Kerstpakketten

In samenspraak met de gemeente werd voorheen een namenlijst opgesteld met mensen die wel wat steun konden gebruiken tijdens de feestdagen. “Maar door de AVG mag dat niet meer. Inwoners in Obdam en Hensbroek die denken dat ze in aanmerking komen of iemand weten die in aanmerking komt voor een kerstpakket kan zich melden. Dat kan via Peter: petia@quicknet.nl of mij: aa.de.weerd@quicknet.nl. Vergeet niet naam, adres en telefoonnummer door te geven zodat wij contact kunnen opnemen. Wij gaan uiterst vertrouwelijk met deze gegevens om.”

Bezorging

Kine en Peter vragen altijd of het adres doorgegeven mag worden aan de bezorging. “Vorig jaar werden honderd kerstpakketten bezorgd. De laatste jaren stijgt het aantal pakketten omdat er steeds meer onzichtbare sociale armoede is. Fijn dat we al meer dan twintig jaar een beroep kunnen doen op de Dekamarkt voor het inpakken van de pakketten. Chauffeur Co Groot neemt ondanks zijn pensionering nog steeds het grootste deel van de bezorging voor zijn rekening. De mensen op onze lijst weten inmiddels met wie ze te maken hebben. Nieuwe aanvragen moeten wij uiterlijk 5 december binnen hebben, omdat de pakketten midden december worden bezorgd.”