Inwoners van gemeente Opmeer doneren aan Gered Gereedschap

Algemeen
Gereedschap dat u niet meer gebruikt is welkom bij Gered Gereedschap.
Gereedschap dat u niet meer gebruikt is welkom bij Gered Gereedschap. (Foto: aangeleverd)

Werkgroep Missie Ontwikkeling vrede vraagt aandacht voor de hulporganisatie Gered Gereedschap. Overbodig gereedschap, in de ogen van sommige mensen, is hard nodig. Doneer het aan ontwikkelingslanden.

“Voor je het weet staat je schuur ‘binnen de kortste keren’ vol met gereedschap, wat je eigenlijk niet gebruikt of nodig hebt”, laat Peter Appel van de werkgroep weten. “Er is een oplossing: breng het gereedschap naar ons verzamelpunt van Gered Gereedschap en het krijgt weer een prima herbestemming. Een afspraak maken kan via tel. 0229 582616. Het meeste wat nodig is, is handgereedschap. Denk aan onder meer beitels, zagen, hamers, steek- en dopsleutels. Liever geen tuingereedschap. Ook oude naaimachines, het liefste hand- of voetbediening, zijn zeer welkom.”

Het gedoneerde gereedschap wordt schoongemaakt, opgeknapt en, waar nodig, gerepareerd. Dit wordt gedaan door vrijwilligers en ook door leerlingen van ambachtsscholen. Dit gebeurd in speciale werkplaatsen, in onder meer Amsterdam en Schagen. Hierna wordt het materiaal transport klaar gemaakt en gaat het in een zeecontainers op weg naar ontwikkelingslanden zoals Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Elk jaar worden er zo’n 100.000 stuks gereedschap en circa 800 naaimachines verstuurd. Hierdoor krijgen vooral jonge mensen de kans om te leren werken met gereedschap, om zo een betere toekomst op te bouwen. Kwalitatief goed gereedschap is vaak niet aanwezig of onbetaalbaar. Voor het uitoefenen van een vak als metaalbewerker, timmerman, kleermaker, automonteur of loodgieter is goed gereedschap onmisbaar. Ook kunnen zij hierdoor gemakkelijker een eigen bedrijfje starten, waarbij ze dan worden geholpen bij het opstarten. Deze zogenaamde starters moeten, als ze genoeg inkomsten hebben, wel iets terugbetalen, om zo weer (nieuwe) starters te helpen. 

Meer informatie is te vinden op www.geredgereedschap.nl.

Ruim de schuur ook eens op en help mee. Niets om weg te doen, maar toch willen helpen? Stort een bijdrage op NL34 TRIO 021 21 12 430, t.n.v. Stichting Gered Geedschap. 

Peter Appel zet zich in voor Gered Gereedschap.
Ook naaimachines zijn welkom.