Zoetwater is geen zekerheid meer

Algemeen
De bijeenkomst vindt plaats op 29 september om 20.00 uur.
De bijeenkomst vindt plaats op 29 september om 20.00 uur. (Foto: Pixabay)

REGIO - LTO Noord afdeling Stede Broec en de Onafhankelijke Partij Stede Broec verzorgen een zeer interessante avond voor de inwoners van Westfriesland. De avond kan digitaal als fysiek worden bijgewoond. Voor iedereen toegankelijk.

De aanleiding voor deze avond is de Agenda IJsselmeergebied 2050. Zestig belangenorganisaties praten over de toekomst van dit gebied. Het behoud van de belangrijkste zoetwaterbuffer komt nauwelijks naar voren in deze discussie. Omdat er geen duidelijke kaders zijn op dit punt komen de meest ingrijpende plannen voorbij, welke grote gevolgen hebben voor de zoetwatervoorziening in de toekomst.

Bij droge jaren kwam het al dichtbij een inlaatstop van zoetwater uit het IJsselmeergebied. Dit resulteert meteen in een beregeningsverbod met grote economische gevolgen. De Westfriese kleigebieden zijn als eerste aan de beurt bij een inlaatstop. Als er uit de inbreng van de partijen in deze discussie een visie komt, is het voor de politiek moeilijk nog anders te besluiten. Daarom is het belangrijk dat er een zoetwaterlobby op gang komt.

Piet Zwaan, oud-wethouder en waterschapbestuurder, presenteert de bijeenkomst op 29 september om 20.00 uur in het Vereenigingsgebouw in Bovenkarspel. Ook komt ondermijning aan bod. De strijd tegen ondermijning, waarbij de boven- en onderwereld in elkaar overgaan, is een kwestie van goed uitkijken, van opletten, alert zijn. Vrij vertaald naar Johan Cruijff: “Je gaat het pas zien als je het door hebt”. Gasten krijgen een beeld van de rol van ondermijnende activiteiten in het buitengebied.

Graag aanmelden via mvdiesen@ltonoord.nl, digitaal of fysiek.