Broers Cédric en Vasco houden buurt schoon, weer of geen weer

Algemeen
De broers zetten elke dinsdag en donderdag de bakken keurig naast elkaar.
De broers zetten elke dinsdag en donderdag de bakken keurig naast elkaar. ((Foto: Han Giskes))

PURMEREND - Door de chauffeurs op de vuilniswagens worden Cédric (9) en Vasco Boom (bijna 7 jaar) collega’s genoemd. En de bewoners van de Fonteinen- en Baaienbuurt in Weidevenne hebben diep respect voor de inspanningen die beide broers verrichten om de buurt netjes en schoon te houden. Het respect is volkomen terecht, want wat Cédric en Vasco doen is bijzonder en uitzonderlijk. Daar zouden velen een voorbeeld aan kunnen nemen. 

Het is zo mooi wat de jongens doen, daar moet iets mee gedaan worden

Bladeren en vuil bij elkaar vegen, met prikstokken in de weer om de overtollige troep van de straat te plukken en op dinsdag en donderdag zorgen dat voorafgaande aan de komst van de vuilniswagen de gft-, papier- en restafvalbakken in de buurt keurig naast elkaar staan. De mannen draaien er hun hand niet voor om. Ze hullen zich tijdens de werkzaamheden in opvallende fluoriserende hesjes, zodat ze goed zichtbaar zijn en zo min mogelijk gevaar lopen. En reken maar dat ze opvallen in de buurt. “Ik vind dit zo ongelooflijk mooi wat deze jongens doen, daar moet toch iets mee gedaan worden”, luidde de boodschap in een mail van een buurtbewoner aan de redactie van het Purmerends Nieuwsblad.

Samen de buurt in

Cédric en Vasco Boom zitten op de oecumenische basisschool Kawama in Weidevenne. De oudste in groep 5, Vasco in groep 4. Waar begon hun fascinatie voor het schoonhouden van de buurt en het ondersteunen van de gemeentereiniging? “Cédric is er  ruim een jaar geleden spontaan mee begonnen. Hij vond het gewoon leuk om te doen. Vasco besloot vorig jaar om zijn broer te helpen. Samen trekken ze de buurt in, want sinds kort vinden wij het verantwoord als ze op zichzelf aan de slag gaan. En of het nou weer is of geen weer, ze gaan er altijd voor”, vertelt Severien, de apetrotse moeder van het duo.

Het gezin Boom bestaat verder uit vader Michael en dochter Quirine (5). Of de jongste telg ook uit hetzelfde hout gesneden is als haar beide broers valt nog af te wachten. “Hoe jong ze nu nog is, maar ook Quirine is hartstikke trots op de mannen”, aldus Michael.

Vuilnisauto voor de deur

Severien besloot dezer dagen de stoute schoenen aan te trekken en in aansluiting op de afspraak met deze krant de gemeentereiniging te vragen of het mogelijk was iets extra’s te organiseren voor Cédric en Vasco. Het gevolg was dat André Dijkstra, een van de chauffeurs op de vuilnisauto die zijn vaste route in de wijk heeft, ineens voor de deur stond en beide broers uitnodigde om eens nader kennis te maken met zijn werk en de mogelijkheden van en in de vuilniswagen. “Ik zie de broers altijd al van verre aan het vegen en doen. Ik zie ze dan ook als mijn collega’s. Het is toch geweldig wat deze mannen doen. Ik kan me heel goed voorstellen dat de buurtbewoners intens blij zijn met de jongens. En wij niet minder, want het scheelt ons een hoop werk”, zegt Dijkstra.

Pluim voor gemeentereiniging

Intussen vuurden Cédric en Vasco de ene na de andere vraag op hem af, mochten ze communiceren via de walkie talkie en kregen ze gedurende drie kwartier volop uitleg over de werking van de vuilniswagen. Severien: “Een grote pluim voor de gemeentereiniging in Purmerend. Dat ze hieraan wilde meewerken vinden we geweldig. Vanaf het eerste moment dat ik contact zocht heb ik alleen maar vriendelijkheid en meedenken ervaren. Dat is toch bijzonder!”

Als we Cédric en Vasco Boom min of meer naar de bekende weg vragen wat ze later willen worden, roepen ze in koor: “Vuilnisman”. “Die wens hebben ze al een hele tijd en wie zijn wij om ze op andere gedachten te brengen. Ze moeten lekker doen wat ze zelf willen”, aldus Severien Boom tot slot.

JOHN BONTJE

Cedric en Vasco, hier met chauffeur Andre, hebben op het scherm in de cabine gezien wat er achter de auto gebeurt. En via de walkie talkie collega's van Andre gesproken.