De wondere wereld van woorden

Algemeen
Linda de Groot
Linda de Groot (Foto: Sandrinos Fotografie)

Ik schreef al eerder over de minibieb in onze voortuin. Sinds we die hebben is ons huis volgestroomd met boeken. Het lijkt met boeken namelijk zo te zijn dat je ze over het algemeen niet zomaar weg doet. Meestal zoeken mensen er een bestemming voor en dat bleek in veel gevallen onze minibieb te zijn. Ik heb dus een mooie voorraad om het kastje steeds weer aan te vullen en ondertussen stapelen de (kinder)boeken in ons huis zich op.  

Wanneer jij je kind van jongsaf voorleest, heeft hij daar veel profijt van

Daar kun je je aan ergeren natuurlijk, maar in mijn optiek is ergernis een keuze en dus koos ik om dat niet te doen. Wat ik vooral zag gebeuren, is dat doordat er zoveel boeken in huis slingerden, mijn kinderen vaak zomaar een boek pakten en ermee in een hoek van de bank kropen. Of ze nou al konden lezen of niet, ze verdwenen erin. De één was zijn pasverworven kennis van taal aan het uitproberen en de ander maakte haar eigen verhalen bij de plaatjes die ze tegenkwam of wat ze al van het verhaal wist doordat wij het hadden voorgelezen.  

Het feit dat er boeken voorhanden waren, zorgde ervoor dat ze ze opensloegen en gingen ‘lezen’. Lezen, woordbegrip, zelf verhalen maken, woorden geven aan de dingen die je ziet, er samen over praten of er vragen over stellen, is allemaal onderdeel van het ontstaan van taalkennis en woordbegrip bij je kind. En des te meer ze horen, verteld krijgen of lezen, des te meer dat ontwikkeld wordt.  

Wanneer jij je kind van jongs af aan voorleest, verhalen vertelt en woorden meegeeft, heeft hij daar in zijn latere leven heel veel profijt van. Omring je kind met woorden en verhalen als je niet perse van (voor)lezen houdt. Alles wat je doet of ziet kan een verhaal in zich hebben, iets waarover je kunt vertellen. Als je op straat loopt kun je het hebben over die bus die langs rijdt of die kat die daar oversteekt, waar zou die wonen en wat zou hij gaan doen? Bij het aankleden kun je de lichaamsdelen en kledingstukken benoemen: ‘die arm gaat door deze mouw en dan nog de andere arm..’. 

Het helpt je kind de wereld langzaamaan beter te begrijpen, om zelf ook woorden te geven aan de dingen die hij ziet of voelt en bovendien zorgt het ervoor dat jullie echt momenten samen hebben waarin je samen de wereld bekijkt en beleeft, en dat is dan gewoon weer heel fijn. 

linda@ldgcoaching.nl | www.relaxtemoeder.com