Vijftig jaar oude pinkstergemeente bruist als nooit tevoren

Algemeen
Machiel Jonker is trots op 'zijn' levendige pinkstergemeente Sjaloom. 'Jong of oud, in Nederland geboren of in een ander land; iedereen is welkom.'
Machiel Jonker is trots op 'zijn' levendige pinkstergemeente Sjaloom. 'Jong of oud, in Nederland geboren of in een ander land; iedereen is welkom.' (Foto: Theo Annes)

HEERHUGOWAARD – De Heerhugowaardse pinkstergemeente Sjaloom viert deze maand haar vijftigste verjaardag. Met rond de driehonderd betrokken (doop)leden en een alsmaar groeiende jeugdgroep die bruist van de activiteiten, staat Sjaloom nog altijd stevig verankerd in de Heerhugowaardse samenleving. Ook voor de ‘nieuwe Nederlanders’ in het Waardse asielzoekerscentrum zet de pinkstergemeente de deuren wijd open. “Onze achterban kenmerkt zich door een grote verbondenheid”, vertelt Machiel Jonker, die sinds 1993 voorganger is van Sjaloom en tevens leiding geeft aan de landelijke pinksterbeweging. “We zijn één volk.”

Sjaloom zet deuren wijd open voor iedereen met interesse in het geloof

Na een roerige coronatijd, waarin diensten veelal noodgedwongen online plaatsvonden en een aantal leden het niet aandurfde het kerkgebouw aan de Deimoslaan binnen te stappen, kunnen er nu gelukkig weer fysieke diensten gehouden worden bij Sjaloom. Het vijftigjarig bestaan kon zondag 3 oktober dan ook gevierd worden tijdens een feestelijke dankdienst. “Tijdens de twee samenkomsten die we die dag hielden hebben we stilgestaan bij de verschillende generaties die onze gemeenschap vormen. Het thema was dan ook: Gods trouw aan de generaties”, vertelt Machiel. “Zo hebben we leden die hier al vanaf het begin komen, zoals ons langstzittende echtpaar, familie Klaver.” Symbolisch gaven vier generaties op het podium het brood door. “Natuurlijk zijn jongeren hard nodig in de kerk, maar ook ouderen zijn van groot belang omdat zij wijsheid brengen, principes, waarden en kennis overdragen en verhalen en levenslessen doorgeven aan volgende generaties.”

Zolderkamer

In 1971 is de pinkstergemeente in Heerhugowaard ontstaan doordat een groepje mensen elke zondag samenkwam op een zolderkamer aan de Mesdaglaan. Met Ger Mik als voorganger werden er vervolgens kerkdiensten gehouden op diverse locaties, waaronder voormalig cultureel centrum De Schakel. Het aantal leden groeide snel en na een enkele jaren lukte het niet meer om een passende ruimte te vinden voor de samenkomsten. Het idee voor een eigen gebouw werd geboren. Onder leiding van een aannemer die ook lid van de kerk was, en dankzij de hulp van veel vrijwilligers, werd in 1981 gestart met de bouw van Sjaloom aan de Deimoslaan. In april 1982 opende toenmalig burgemeester Stuifbergen het nieuwe kerkgebouw. Verdere groei van de gemeente maakte een uitbreiding van het gebouw noodzakelijk en deze kwam er dan ook na een verbouwing in 1990. Mik droeg 28 jaar geleden het stokje als voorganger over aan Machiel Jonker.

The Gate

Sjaloom zet de deuren wijd open voor de jeugd en heeft in Brian Habolt een eigen fulltime jeugdleider die volgens Machiel als geen ander de kunst verstaat jongeren te enthousiasmeren voor het geloof. “We zien geregeld nieuwe gezichten in The Gate, ons jongerencentrum voor de jeugd van twaalf tot en met achttien jaar. Jongeren komen hier om te ‘chillen’, het is een plek waar ze zichzelf kunnen zijn, waar ze zich veilig, gezien en gehoord voelen. Een plek waar ze, als ze daarvoor openstaan, op hun eigen tempo het geloof kunnen ontdekken.” The Gate werkt nauw samen met andere jongerenwerkorganisaties en organiseert rond Kerstmis een speciale jeugdviering voor alle jongeren uit Heerhugowaard in Cool. Brian is momenteel met een groep van 26 jongeren van 16 tot 25 jaar op reis naar Roemenië, om daar lokale ontwikkelingsprojecten te ondersteunen. Brian: “We gaan huizen opknappen, organiseren activiteiten voor kinderen en brengen hoop in de hopeloze situatie waarin deze mensen leven. De jongeren hebben zelf de financiën bij elkaar gezocht.” De belevenissen van de jongeren zijn te volgen via een liveblog op sociale media.

Kleur

De Waardse pinkstergemeente is open voor iedereen, benadrukt Machiel. “Er komen hier zo’n dertig nationaliteiten”, vertelt hij met enige trots. “De grootste groep bestaat uit Afghanen en Iraniërs. Stuk voor stuk mensen met hun eigen verhalen en zichtbare én onzichtbare littekens van de Taliban. Mensen die uit een andere cultuur afkomstig zijn, verrijken het gemeenteleven enorm. Ooit was Sjaloom traditioneel ‘Wit-West-Fries’, met een enkele verdwaalde Nederlands-Indiër, maar halverwege de jaren negentig bracht een Sri-Lankaans echtpaar letterlijk en figuurlijk kleur in de pinkstergemeente. Zij zijn nog altijd zeer betrokken en behoren inmiddels tot de kerkleiding. Inmiddels hebben we diensten in het Arabisch, in het Farsi/Dari (Iraans/Afghaans) en in het Tigrinya (voor mensen uit Ethiopië en Eritrea). En een Spaanstalige groep houdt eveneens dienst in ons gebouw.”

Verbinding

Als landelijk leider van de pinksterbeweging ziet Machiel dat de nadruk tegenwoordig steeds meer ligt op de overeenkomsten tussen verschillende kerkelijke stromingen, en niet meer zoveel op de verschillen. “We zijn steeds meer op zoek naar verbinding, we zijn immers één volk. Er is herkenning en erkenning en dat is weleens anders geweest.” Ook in Heerhugowaard, en straks Dijk en Waard, ziet hij ruimte voor toenadering. “Het oprichten van een Raad van Kerken Dijk en Waard zou daarin een mooie stap zijn.”

Meer weten? Kijk op www.sjaloomheerhugowaard.nl. Vanaf januari houdt Sjaloom twee diensten op de zondag; van 09.30 tot 10.45 en van 11.30 tot 12.45 uur.