Korfballers Apollo kampen met gebrek aan wedstrijdritme bij start veldseizoen

Sport
Apollo (in het geel-blauw) in de verdediging tegen KIOS uit Nieuw Vennep.
Apollo (in het geel-blauw) in de verdediging tegen KIOS uit Nieuw Vennep. (Foto: Theo Annes)

HEERHUGOWAARD - De korfballers van Apollo hebben afgelopen weekend hun vierde nederlaag geleden in de competitie op het veld. KIOS uit Nieuw-Vennep won met 10-14. Met twee zeges spelen de Heerhugowaarders een bescheiden rol in de landelijke eerste klasse. Aanvoerder Tjerk Doedens hoopt dat zijn team op dit niveau kan blijven spelen.

‘We hopen enorm dat we weer een volledig seizoen kunnen draaien’

“De doelstelling voor het veldseizoen is om ons te handhaven op het veld in de eerste klasse. De veldcompetitie is in twee delen gesplitst. Eind november begint de zaalcompetitie. Als die is afgelopen wordt de veldcompetitie hervat. We hebben nu vier punten punten uit zes wedstrijden”, aldus Doedens. 

De 28-jarige captain is blij dat er weer gespeeld wordt op Sportpark De Vork. Covid-19 zorgde ervoor dat er lange tijd niet gespeeld kon worden in competitieverband.

Jonge selectie

Doedens: “De competitie is destijds midden in het zaalseizoen stil komen te liggen. We stonden in de zaal op dat moment tweede in de tweede klasse. Zowel de veldcompetitie als de zaalcompetitie zijn toen nietig verklaard. We wilden graag promoveren naar de eerste klasse, maar dat was dus onmogelijk geworden. Het seizoen daarna hebben we een aantal wedstrijden op het veld gespeeld, daarna hebben we geen enkele wedstrijd meer kunnen spelen. De meesten vonden het lastig dat de competitie zo lang stil lag. Toch waren er ook spelers die de vrije tijd wel fijn vonden, we zijn daarom ook wat leden verloren. Aan het eind van vorig seizoen mocht er alleen getraind worden door spelers onder de 27 jaar. We hebben een redelijk jonge selectie, dus veel spelers mochten gewoon trainen. Een aantal, waaronder ikzelf, kon alleen toekijken hoe anderen partijtje speelden, waar wij alleen een balletje mochten schieten. Iedereen was weer erg blij toen we allemaal weer mee mochten doen. We hopen enorm dat we nu weer een volledig seizoen kunnen draaien.”

Wennen

Apollo begon met de selectie begin augustus weer te trainen. Na een aantal oefenwedstrijden werd vorige maand de competitie gestart. “De meesten hadden toch wat moeite met het vinden van wedstrijdritme. Je merkte echt dat je een tijd geen wedstrijden meer had gespeeld. We moesten daar toch echt aan wennen”, zo kijkt de aanvoerder terug op het begin van de competitie. Met twee zeges neemt Apollo momenteel de voorlaatste plaats in. De poule bestaat uit acht teams die voor het merendeel in Zuid-Holland spelen. De verschillen onderling zijn nog klein, al zal Apollo in de komende wedstrijden ook wat wedstrijden moeten winnen om aansluiting te blijven houden.


De spelers van Apollo missen nog wat wedstrijdritme. - Foto: Theo Annes

Arno van der Vliet

De Heerhugowaarders spelen op een aardig niveau en zijn in de regio tot de Zaanstreek het hoogst spelende team. Doedens: “De korfbaltop heet op het veld de Ereklasse. Daaronder zit de hoofdklasse, dan de overgangsklasse en daarna de eerste klasse. Die eerste klasse is waar wij spelen.” Met Dominique van Helvoirt, Emmy Montijn, Lotte Doedens en Coen van der Vliet heeft Apollo het vertrek van enkele spelers goed opgevangen. Positief was het aanblijven van trainer-coach Arno van der Vliet. “Arno is een coach die vooral pleit voor een goede sfeer in de groep. Hij vindt het zelf ook erg leuk met de selectie”, aldus Doedens. 

Familievereniging

De aanvoerder keerde een aantal jaren geleden terug bij de club waar hij al op vroege leeftijd lid van werd. De talenten van Doedens werden door veel andere clubs ingezien. De Heerhugowaarder koos voor een overstap naar topclub KZ uit Koog aan de Zaan. Inmiddels speelt hij weer met veel plezier bij Apollo. De korfbalclub staat bij velen bekend als een echte familievereniging. Ook Doedens voelt zich er meer dan thuis. “De sfeer binnen de club is erg fijn. We zijn een club waar iedereen elkaar kent. Ook de sfeer in de selectie is erg goed; zo staat er in november een selectieweekend gepland dat ieder jaar een groot succes is. Iedere club in Nederland is hard geraakt door Covid-19. Behalve het feit dat een aantal spelers gestopt is in de tijd dat we hebben stilgelegen, ijn we ook omzet vanuit de kantine misgelopen. Toch zijn we hier bovenop gekomen en hebben we gewoon weer een goed draaiende selectie. Ook hebben we minimaal één jeugdteam per leeftijdscategorie.”

Meer over Apollo vind je op www.kvapollo.nl

De spelers van Apollo missen nog wat wedstrijdritme.