Blase en collega’s trekken ten strijde tegen criminaliteit

Algemeen
Bert Blase is één van de burgemeesters die het manifest tegen ondermijning ondertekend hebben.
Bert Blase is één van de burgemeesters die het manifest tegen ondermijning ondertekend hebben. (Foto: Richard Rood/ archief)

HEERHUGOWAARD - Burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard heeft zich, samen met 36 collega’s vanuit het hele land, achter een manifest geschaard waarin voorstellen worden gedaan om de ondermijnende criminaliteit harde slagen toe te brengen. Eén van de aanbevelingen is het legaliseren van softdrugs. Ook bepleiten de burgemeesters het gericht ‘pakken en plukken’ van criminelen en meer geld voor het bestrijden van de criminaliteit.

Burgemeesters tekenen manifest tegen ondermijning

Volgens Blase zouden de punten uit het manifest de veiligheid in de samenleving fundamenteel versterken. “Ik ben blij dat georganiseerde criminaliteit door burgemeesters niet alleen als een bestuurlijk probleem wordt neergezet, maar als een probleem van de hele samenleving.”  

Ook Leontien Kompier van Langedijk, Monique Bonsen van Koggenland en de burgemeesters van onder meer Zaanstand, Tilburg, Breda, Groningen en Zwolle hebben het manifest ondertekend.

Dodenlijst

In het manifest benadrukken de bestuurders dat ze dagelijks de gevolgen van de ondermijnende criminaliteit ervaren. ‘Corruptie, bedreigingen, intimidatie, geweld en helaas steeds meer doden. Ook het aantal vergismoorden neemt toe. Staat je naam op een dodenlijst? Dan is ook je omgeving niet meer veilig.’

Aanbevelingen

De gemeentebestuurders komen met aanbevelingen voor de aanpak van de ondermijnende criminaliteit. Zo bepleiten ze meer investeringen in de hele strafrechtketen. ‘Dat begint bij opsporing door en aanwezigheid van wijkagenten.’ Daarnaast adviseren ze het Openbaar Ministerie en de rechtbanken meer capaciteit te geven. ‘Zaken blijven tergend lang op de plank liggen. Daders worden zelden vastgehouden in afwachting van de zitting en pakken hun oude leven op.’ Ook het investeren in jeugd- en jongerenwerk en in docenten die signaleren en ingrijpen als jongeren dreigen af te glijden, is een aandachtspunt. ‘Voorkom dat zij de toekomstige bazen van de onderwereld worden.’

Legalisering

De legalisering van softdrugs kan ook helpen. De burgemeesters wijzen erop dat de handel in softdrugs voor de georganiseerde misdaad aantrekkelijk is, omdat de prijzen door de illegaliteit van de producten worden opgedreven. ‘Wij pleiten voor het weghalen van dit verdienmodel. We accepteren immers verkoop door regulering, dan moet de productie ook gereguleerd worden. Met legalisering haal je de instapkaart naar de grote criminaliteit weg.’ 

Hoewel Blase benadrukt dat de punten uit het manifest vooral in samenhang hun vruchten zullen afwerpen, verwijst hij wel naar de magere bezetting van het politieapparaat. “Het is echt nodig om de capaciteit van de politie te versterken.”