Bot Waarderingsfonds houdt rolstoelbus op de weg met mooie donatie

Algemeen
Annemiek van der Gragt (l) en Nel Nooter van Rolstoelbus Heerhugowaard nemen de cheque in ontvangst uit handen van Frits Weel van het Bot Waarderingsfonds.
Annemiek van der Gragt (l) en Nel Nooter van Rolstoelbus Heerhugowaard nemen de cheque in ontvangst uit handen van Frits Weel van het Bot Waarderingsfonds. (Foto: Habro Fotografie)

HEERHUGOWAARD - Het is elke keer weer een feest om te doen voor de keuzecommissie van het Bot Waarderingsfonds: met een goed gevulde cheque en een mooie bos bloemen Heerhugowaard in om een lokaal initiatief te mogen verrassen. Vanwege corona stond het uitdelen lange tijd op een laag pitje, maar zaterdagochtend 20 november kon er eindelijk weer een overhandiging plaatsvinden. Deze keer viel de eer te beurt aan Rolstoelbus Heerhugowaard, de organisatie die al bijna veertig jaar rondritten maakt met bewoners van bejaarden- en verzorgingshuizen. Bestuursleden Nel Nooter en Annemiek van der Gragt mochten een cheque ter waarde van 1.500 euro in ontvangst nemen.

Rolstoelbus Heerhugowaard maakt al sinds 1982 plezierritten met ouderen en mensen met een zorgvraag. Door inzet van vele vrijwilligers en bijdragen van donateurs en sponsors, en door activiteiten te organiseren zoals loterijen, heeft deze organisatie heel wat mensen leuke dagen kunnen bezorgen. De ritprijzen worden bewust laag gehouden, zodat het voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is. Veel oudere Heerhugowaarders kennen de rolstoelbus nog als ‘Bus Thijs’, vernoemd naar initiatiefnemer Thijs Schaak. “Als ik ‘Thijs’ op de weg zie, dan komen er herinneringen naar boven aan die prachtige fietstocht die we in 1986 met lokale ambtenaren en politiemensen van Heerhugowaard naar Parijs hebben gemaakt”, sprak Frits Weel, voorzitter van het Bot Waarderingsfonds. “Onder het motto ‘Houd Bus Thijs op de weg’ haalden we destijds in acht dagen tijd 22.500 gulden op. Dat bedrag werd in losse guldens in een kruiwagen overhandigd aan het toenmalige bestuur.” 

Ook voor jongeren

De donatie van het Bot Waarderingsfonds wordt door Rolstoelbus Heerhugowaard gebruikt voor de jaarlijkse kosten zoals het onderhoud, de keuring van de lift en de verzekeringen. In de coronaperiode hebben minder mensen gebruikgemaakt van de bus, maar de kosten gaan natuurlijk gewoon door. “Daarnaast gunnen wij, naast ouderen, ook jongere mensen met een beperking een mooie dag en willen we ook hen gaan vervoeren”, vertelt Annemiek. “Wij denken dan bijvoorbeeld aan een bezoek aan het theater, muziekevenement of sportwedstrijd, maar ook aan bezoeken aan bedrijven of beurzen. We willen dit kosteloos doen, omdat deze jongeren vaak alleen een Wajong-uitkering hebben en dus weinig geld overhouden voor dit soort zaken. Overigens kunnen we altijd jonge senioren (maximaal 70 jaar) gebruiken die voor ons willen rijden.” Meer informatie is te vinden op www.rolstoelbusheerhugowaard.nl.

Waardering

Het Bot Waarderingsfonds werd 1987 in het leven geroepen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Bot Bouw, met als doel om verenigingen, stichtingen en andere maatschappelijke initiatieven, die zich vrijwillig inzetten voor de Heerhugowaardse samenleving, in stimulerende woorden en financiële gebaren te waarderen. De keuzecommissie bestaat uit Frits Weel, Eugènie Herlaar, Patricia Smagge en Danny Overtoom (namens Bot Bouw). Vorig jaar ontving de organisatie van De Grote Prijs al een donatie van het Bot Waarderingsfonds.