Chris P. Dekker weet nog steeds niet wat hij later wil worden

Algemeen
De bassist als stille kracht in een band. 'Wij blijven liever een beetje op de achtergrond.'
De bassist als stille kracht in een band. 'Wij blijven liever een beetje op de achtergrond.' (Foto: Theo Annes)

DIJK EN WAARD - Chris P Dekker is in de regio onder meer bekend vanwege zijn jarenlange betrokkenheid als medewerker bij jongerencentrum De Koog in Langedijk, door zijn geboortegrond Waarland tot zijn huidige functie als voorzitter van jongerencentrum Kompleks in Heerhugowaard. Maar door zijn jarenlange ervaring als bassist én hoofdredacteur van vakblad De Bassist, is hij inmiddels ook geen onbekende bij bassisten van begeleidingbands van Madonna, Beyoncé en wijlen Michael Jackson. Om er maar een paar te noemen.

“Een bassist is – even generaliserend - het type mens dat niet graag op de voorgrond staat. Daar zijn de zanger en de gitarist voor. Terwijl zij in de spotlights staan, bepaalt de bassist, samen met de drummer, het ritme. Het zijn vaak ingetogen mensen die ook backstage het liefst een beetje op de achtergrond blijven. Dat schept onderling een band tussen bassisten over de hele wereld. Het zijn ook types die erg geïnteresseerd zijn in de skills van hun collega’s en elkaar totaal niet als concurrentie zien. Door mijn werk als hoofdredacteur van het vakblad/ hobbyblad De Bassist interview ik veel muzikale vakgenoten, ik kom ze tegen op beurzen en evenementen en heb met een groot aantal ervan regelmatig contact via social media.” 

Starstruck

Zo mag hij Roger Waters, de bassist van Pink Floyd, tot zijn kennissenkring rekenen, maar ook Dale Davis die jarenlang bas speelde bij Amy Winehouse. Bassist David Elfsen van de metalformatie Megadeath kwam hij tegen op de NAMM, de grootste beurs voor muziekinstrumenten in Los Angeles, en daar bleek dat ze allebei hetzelfde concert van tieneridool Taylor Swift hadden bezocht. “Hij was er met zijn dochter die fan was van Swift en ik omdat ik door de bassist van haar begeleidingsband was uitgenodigd. Naast onze passie voor de bas schepte die ontboezeming ook een band, haha.” Onder de indruk van de grote namen is hij inmiddels niet meer, al blijft het speciaal om ze te mogen interviewen of tegen te komen bij events. “Sommige bassisten volgde ik als beginnend bassistje al en daar zit ik nu mee aan een biertje, dat is wel tof. Maar ik ben niet starstruck. Wel kijk ik nog steeds op tegen Ivo Severijns, de bassist van onder meer Herman Broods Wild Romance. Hij is zó goed. Ik was daar vroeger al enorm fan van. Als ik die tegenkom ben ik nog steeds wel onder de indruk hoor.”

Chris was zelf bassist bij bands als The La La Lies en Boilersuit, waarmee hij op diverse podia in Nederland heeft gestaan, van Paradiso en De Melkweg, tot aan een optreden bij De Wereld Draait Door aan toe. Dan is Chris P. Dekker vast zijn artiestennaam? “Nee joh! Ik ben blij dat ik dit hier even recht kan zetten”, lacht Chris. “Ik ben geboren in Waarland en de achternaam Dekker komt daar nogal vaak voor. Bovendien heeft ook nog een groot aantal Dekkers de voornaam Chris. Ik werd regelmatig verward met naamgenoten, tot aan een vreemd telefoongesprek met een ambulancemedewerker aan toe die dacht dat hij sprak met dokter Chris Dekker. Om deze verwarring te voorkomen, heet ik sindsdien Chris P. Dekker. Chrispie word ik ook wel genoemd. Maar jij mag me gewoon Chris noemen hoor”, zegt hij met een knipoog.


Chris P. Dekker interviewt normaal gesproken muzikanten; nu wordt deze creatieve duizendpoot zelf eens aan de tand gevoeld. - Foto: Theo Annes

Organiseren is een talent

Ondanks zijn verschillende banen, toen en nu, weet hij nog steeds niet echt wat hij later wil worden. Naast voorzitter en hoofdredacteur is hij ook manager/ begeleider van zangeres Madelief, die met haar band Madlife momenteel als zangeres en contrabassist tourt met Jasper Schalks en Dan Tuffy. Vrijdag 12 november staan ze in theater De Binding! Chris fotografeert ook nog weleens wat, ook weer semiprofessioneel. “Ik ben gewoon in veel dingen redelijk goed, maar ik blink niet in specifiek één ding uit. Of het moet organiseren zijn, dat is wel een talent van mij. En overal ‘ja’ op zeggen waar ik voor word gevraagd ook, zodat je vanzelf heel veel verschillende dingen mag doen”, lacht hij. Zijn organisatietalent kwam goed van pas bij De Grote Prijs van Nederland en sinds vijf jaar kan hij het mooi gebruiken in zijn functie als voorzitter van jongerencentrum Kompleks in Heerhugowaard. “Ik ben daar vooral verantwoordelijk voor het reilen en zeilen, in de breedste zin van het woord. Ik beheer de planning van het personeel, ik houd de agenda bij van optredens en activiteiten – en dat zijn er nogal wat - en onderhoud de contacten met gemeente, met maatschappelijke instanties als MET Heerhugowaard en met iedereen die het pand gebruikt als oefenruimte, vergaderruimte of plek om bijeen te komen.”

Hoop gepraat

Een hoop gepraat hoort dus bij zijn werk, maar Chris doet dat graag. Hij zit net zo makkelijk met de burgemeester aan tafel als met de jonge gasten van de hiphopformatie die een ruimte gebruiken in de kelder van Kompleks. “Eerlijke en open communicatie staat altijd voorop. We willen uiteindelijk allemaal dat dit jongerencentrum blijft bestaan, omdat het nog een van de weinige plekken is waar jongeren terecht kunnen. Ook die jongeren die anders irritant op straat hangen. Dan moeten wij zorgen dat we rekening houden met de buurt en de omwonenden, en de gemeente mag ons een beetje tegemoet komen als wij vragen om parkeerruimte of een hogere heg om het terrein.”

Mixtream

Elk jaar is hij ook nauw betrokken bij de organisatie van Mixtream, het gratis culturele festival in Heerhugowaard waar bekende en minder bekende artiesten en bands de kans krijgen zich te presenteren. “Het Mixtream Festival zou glorieus terugkeren na de corona-afgelasting van vorig jaar, maar ondanks de vele inspanningen zat het er helaas niet in. Ik werk daarbij nauw samen met Jasmijn van Vliet, die ook cultuurverbinder is van Dijk en Waard. Het hele jaar is er keihard gewerkt aan een mooie editie. Naast natuurlijk de muziek stonden veiligheid en gezondheid voorop. Door de gemeente werden we beloond met een vergunning voor 2.500 bezoekers, helaas werd dit landelijk teruggebracht naar 750. Daardoor zat er niks anders op dan het festival naar 2022 te verplaatsen. Daar kijken we nu al naar uit. Volgend jaar is Mixtream terug en hopen we flink uit te kunnen pakken met weer een ijzersterk muziekprogramma. We hebben het 20-jarig jubileum nog te vieren en willen dolgraag ons festival zoals we het gewend zijn terug! Ook waren er al extra onderdelen voorbereid zoals een extra dag voor kinderen en een kunstexpositie. Dat nemen we graag mee naar Mixtream 2022.”

Voor zijn werk als journalist is Chris gewend om de vragen te stellen, nu is dat andersom. “Voor De Bassist en ook Music Maker ben ik gewend om bijna uitsluitend muzikanten te interviewen. Het is daarbij de kunst om hun persoonlijkheid naar voren te brengen en unieke informatie te brengen, die nog nergens anders is gedeeld. Soms is dat makkelijk, maar bij iemand als Jett Rebel, die ik laatst interviewde en die heel veel interviews geeft, is die uitdaging een stuk groter. Daarnaast zijn onze lezers bovenmatig geïnteresseerd in technische info en ontwikkelingen op hun vakgebied, dus ook daarin voorzien wij de lezer. Jij bent geïnteresseerd in mijn verhaal. Dat is even wennen. Maar ik vind het wel onwijs leuk!”

MARSHA BAKKER

Chris P. Dekker interviewt normaal gesproken muzikanten; nu wordt deze creatieve duizendpoot zelf eens aan de tand gevoeld.