Paralympics: goud voor rolstoelbasketbalster Lindsay Frelink

Sport
De gouden Oranjevrouwen zingen mee met het Wilhelmus.
De gouden Oranjevrouwen zingen mee met het Wilhelmus. (Foto: Screenshot)

TOKIO - De rolstoelbasketbalsters, met de Heerhugowaardse Lindsay Frelink (22) in de gelederen, hebben zaterdagmiddag de gouden medaille gewonnen op de Paralympische Spelen in Tokio. In de finale werd China overtuigend verslagen met 50-31. Net als de halve finale tegen Duitsland werd ook de finale live uitgezonden op NPO1. 

Oranje had in de poulefase nog met 45-38 verloren van China, maar liet zich niet nogmaals verrassen. De teams gingen in het eerste kwart gelijk op, maar met een uitstekend tweede en derde kwart namen de Nederlandse vrouwen steeds meer afstand. Bo Kramer werd met vijftien punten topscorer bij Oranje, Jitske Visser voegde daar nog eens twaalf punten bij op. Lindsay Frelink moest de finale vanaf de reservebank volgen, maar wist met haar enthousiaste aanmoedigingen haar teamgenoten in het veld tot grootse prestaties op te jutten.

Sinds de bronzen medaille op de Paralympische Spelen van 2012 in Londen hebben de Nederlandse rolstoelbasketbalsters zich definitief tussen de wereldtop genesteld. Op de Spelen van 2016 in Rio veroverde de formatie van bondscoach Gertjan van der Linden opnieuw brons. Het was pas de eerste keer dat Oranje de finale wist te bereiken.

In 2017 werden de Orange Lions op Tenerife Europees kampioen. De titel werd twee jaar later in Rotterdam geprolongeerd. Tussendoor werd het voorlopige hoogtepunt bereikt: in Hamburg werd de ploeg wereldkampioen. Nederland ging dan ook als een van de favorieten naar Tokio en heeft de hoge verwachtingen dus knap weten waar te maken.

Lindsay Frelink (tweede van links) heeft zojuist haar medaille en aandenken gekregen.
Lindsay Frelink (tweede van links) kan nog niet helemaal beseffen wat zij en haar ploegmaatjes zojuist hebben gedaan.
Het goud kan gevierd worden!