Hoogste tijd voor de Langedijker Bokketocht

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK – Anderhalf jaar lang hebben de echte liefhebbers van een heerlijk glas bokbier moeten wachten. Maar zaterdag 16 oktober is het eindelijk weer zover: de Langedijker Bokketocht.

Maar liefst acht mooie horecazaken staan vanaf ’s middags 15.00 uur met open armen om de bezoekers te ontvangen. “We verwachten dat ongeveer vijfhonderd liefhebbers langskomen,’’ zegt Mark Kroon van De Roode Leeuw. 

‘Heerlijk genieten van een herfstbokje’ 

Als sinds 2013 wordt in de gemeente Langedijk twee keer per jaar een Bokketocht georganiseerd. In april en oktober. “De laatste Bokketocht was in oktober 2019. Erg succesvol met een grote opkomst. Omdat er geen inschrijving is weten we van tevoren niet hoeveel mensen we kunnen verwachten. Typisch voor Langedijk is in ieder geval het samenzijn en de gezelligheid. De meest liefhebbers van een bokbiertje zien elkaar twee keer per jaar en dat is tijdens de Bokketocht. Het aantal deelnemers stijgt per editie.’’ 

Muziek

De bezoekers gaan op de fiets langs de gezelligste horecazaken in Langedijk. “Elk etablissement hanteert zijn eigen ideeën. Bij sommigen is er livemuziek, bij een ander wordt een hapje geserveerd. Dat is overal verschillend, maar centraal staat het genieten van een heerlijk glas herfstbokbier. De eerste bokbiertjes worden geserveerd vanaf 15.00 uur en om 00.00 uur moeten we vanwege de corona de deuren sluiten. Voldoende tijd om een aantal herfstbokjes te proeven.’’

Dorpsfeest 

Mark: “De belangstelling om deel te nemen, die geheel gratis is, alleen de bokjes moeten betaald worden, is groot. De deelnemers komen niet alleen uit Langedijk, maar ook uit Alkmaar, Heerhugowaard, Heiloo en andere omliggende plaatsen. De deelnemende Horecazaken zijn: De Buizerd, De Heerlijkheid, De Roode Leeuw, De Burg, De Schelvis, Marktzicht, De Pieper en De Oostwal.”

Alle eigenaren zijn er klaar voor. Het is te hopen dat ze genoeg speciale bokbierglazen in huis hebben, want de verwachting is dat de belangstelling om aan de Bokketocht deel te nemen groot is. Het is leuk om eens een horecazaak binnen te stappen waar je nog nooit binnen bent geweest. En om andere mensen te leren kennen!

QR Code

Bij de eerste horecazaak waar je binnen stapt zal je QR-code en je ID gevraagd worden, daar krijg je dan een bandje zodat je niet bij elke horecazaak gecontroleerd hoeft te worden

Reünie

De Bokketocht is voor veel deelnemers een soort reünie geworden. “Zeker deze editie omdat er anderhalf geen Bokketochten georganiseerd konden worden. Iedereen is welkom, jong en oud, maar wel vanaf achttien jaar. Het maakt niet uit waar gestart of geëindigd wordt en het is ook niet verplicht om meerdere cafés te bezoeken. En natuurlijk kun je ook gewoon wat anders drinken dan bokbier.” 

Afbeelding