Omwonenden Westtangent Heerhugowaard klaar met ‘trekkerterreur’

Algemeen
Tractoren op de openbare weg. Bewoners langs de Westtangent zijn er niet blij mee.
Tractoren op de openbare weg. Bewoners langs de Westtangent zijn er niet blij mee. (Foto: AdobeStock)

HEERHUGOWAARD - Stel je eens voor dat je middenin de nacht wakker schrikt van voorbij denderende tractoren. Zie dan de slaap nog maar eens te hervatten! Voor veel mensen die wonen langs de Westtangent is dit van april tot en met september aan de orde van de dag. Namens een tiental van hen, wonende aan de Nuyenburglaan, stapte Onno Kas in augustus naar de gemeente. Eerst schreef hij een brief, later belde hij er nog achteraan. “Tot op heden heb ik nog geen reactie gehad”, aldus Onno. “We worden niet serieus genomen. Heel teleurstellend!”

De omwonenden hadden vorig jaar al overlast, maar het is er afgelopen voorjaar en zomer niet minder op geworden. “Tractoren rijden af en aan over de Westtangent en maken daarbij veel geluid door de vaak zware motoren”, schetst Onno. “Het weggedeelte achter onze huizen leent zich er bovendien goed voor om op volle snelheid te rijden, wat een enorme geluidsoverlast veroorzaakt.” 

Verstoorde nachtrust

In de zomermaanden begint het lawaai soms al om 04.40 uur en op het moment dat het buiten licht begint te worden ‘denderen’ er regelmatig meerdere tractoren voorbij. Onno: “Bewoners worden gestoord in hun nachtrust, want hun slaapkamers liggen aan de kant van de Westtangent. Ik ken ook een gezin aan de Junolaan dat in aan de andere kant van het huis is gaan slapen vanwege de geluidsoverlast. En zo zullen er ongetwijfeld nog veel meer omwonenden langs de gehele Westtangent zijn die zich aan de tractoren storen. Wij komen graag met hen in contact, om zo een steviger te kunnen staan tegenover de gemeente.” 

WOB-verzoek

De bewoners vermoeden dat er een uitruil van landbouwgrond in relatie tot woningbouw is, waardoor boeren verder moeten rijden om bij hun grondgebied te komen. Maar antwoord op vragen krijgen ze niet. “We hebben inmiddels een WOB-verzoek ingediend, om er zo achter te komen of er gegevens bekend zijn aangaande de geluidsoverlast. Daarop zouden we binnen vier weken antwoord moeten krijgen”, vertelt Onno. 

Oplossingen

Over constructieve oplossingen heeft hij ook al nagedacht. “Je zou in de periode april tot oktober tussen 22.00 en 08.00 uur een rijverbod voor tractoren kunnen instellen. Stal de machines ergens en ga er dan met de auto naartoe. Een kostbaardere oplossing is om een natuurlijke geluidwal aan te leggen, zoals elders wél is gedaan. Misschien zijn er nog andere oplossingen mogelijk. Maar neem ons in elk geval serieus.” Bij de lokale partij DOP heeft Onno inmiddels wél een luisterend oor gevonden.

Ervaart u ook geluidsoverlast door tractoren op de Westtangent? Laat dan van u horen via overlasttractorenwesttangent@gmail.com.