Rubriek ‘Mensen maken Schagen’ Met Hedwig Komproe

Algemeen
Hedwig Comproe
Hedwig Comproe (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Mensen maken Nederland is een initiatief om meer en nieuwe mensen uit te nodigen zich vrijwillig in te zetten voor de samenleving. Vrijwilligersorganisaties uit Schagen hebben hierop een eigen variant opgezet: Mensen Maken Schagen. Elke maand komt een vrijwilliger aan het woord van een van deze organisaties. Deze maand is dat Hedwig Komproe, vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Schagen.

Leergierig, naar de mens en de maatschappij. Dat is Hedwig Komproe, sinds twee jaar als vrijwilliger werkzaam bij VluchtelingenWerk in Schagen. Als inwoner van ‘t Zand, begeleidt hij alle statushouders uit dat dorp. “Het is overzichtelijk voor mijzelf, maar ook voor de cliënten. Komproe helpt de nieuwe inwoners met de asielprocedure, huisvesting, integratie, taal en werk. Het is ook een mooi verlengde van mijn werk, ik ben gezinshuisouder bij Jeugdzorg. Met mensen bezig zijn, mensen leren kennen en eventueel helpen of adviseren. Dat is mijn ding. 

Niet over één kam scheren

Komproe is nooit uitgeleerd. De van huis uit Psycholoog, is tevens doctorandus door zijn master te halen voor Theologie en Bijbel. Hij behaalde tevens zijn master in religiewetenschappen en heeft een studie postdoctoraal Theologie aan de VU in Amsterdam afgerond. Daarnaast is hij prediker en is elke zondag in Amsterdam te vinden om een dienst voor te dragen. “Door met zoveel verschillende mensen met verschillende culturen en achtergronden om te gaan leer je ontzettend veel. Dit gebruik ik ook in mijn begeleiding. Ik was vroeger politiek rechts georiënteerd. Maar door de jaren heen zijn mijn ogen geopend en besef ik dat het makkelijk praten is om alle vluchtelingen over één kam te scheren. Het is beter om je dan in te zetten dan alleen maar wat te staan roepen.”