De Lutters in Lutjewinkel zetten zich in voor saamhorigheid

Algemeen
V.l.n.r. Suzanne, Mirjam, Ruilof, Laura, Marjan.
V.l.n.r. Suzanne, Mirjam, Ruilof, Laura, Marjan. (Foto: Kenneth Stamp)

LUTJEWINKEL - Het dorp Lutjewinkel kent om en nabij de 800 inwoners. En al betekent ‘Lutje’ letterlijk klein, de dorpsvereniging die er actief is, pakt de zaken op grootse wijze aan. Niet alleen de bekende kaasfabriek zet dit plaatsje op de kaart, ook dorpsvereniging De Lutters doet een duit in het zakje met een mooie lijst aan activiteiten die de club jaarlijks organiseert. 

Donateurs, vrijwilligers en nieuwe bestuursleden van harte welkom

Achter deze activiteiten schuilt een bestuur dat naast Laura Nobel (39) en Suzanne Bakker (28) bestaat uit ‘de Lutters’ André, Emmy, Peter, Ramona, Marian, Mirjam en Ruilof. Sinds 2016 hanteert Laura de voorzittershamer nadat het voltallige bestuur er destijds mee stopte. “Omdat het zonde zou zijn als er geen dorpsvereniging meer was, ben ik er als voorzitter ingestapt”, zegt de moeder van drie kinderen. “Nadat we beschikten over een nieuw bestuur hebben we de draad weer opgepakt en zijn we verder gegaan met het organiseren van activiteiten, zoals dat al 37 jaar werd gedaan.” Naast kinderactiviteiten (waarvoor de vereniging ooit is opgericht, red.) maakt De Lutters zich ook sterk voor leuke evenementjes waaraan de volwassenen in het dorp kunnen deelnemen. Sinds vorig jaar maakt ook Suzanne deel uit van het bestuur van De Lutters, waarvoor ze de Public Relations (PR) verzorgt. “Als communicatieadviseur bij de gemeente Hollands Kroon bestaan mijn dagelijkse werkzaamheden voornamelijk uit PR. Dus toen dorpsvereniging De Lutters daar iemand voor zocht, was de keuze snel gemaakt. Juist omdat ik vroeger zelf heb deelgenomen aan allerlei kinderactiviteiten die de dorpsvereniging organiseerde. Als moeder van twee kinderen kijk ik daar met veel plezier op terug en gun ik dat mijn kinderen ook.”

Luttershoek

De activiteiten die door De Lutters worden georganiseerd houden het midden tussen de maandelijkse kien voor de ouderen, de kinderkien, keezen, paaseieren zoeken, de knutselclub, het kermisweekend met alle bijhorende activiteiten, het schoentje zetten in de sinterklaastijd, de kerstbomenverkoop en nog veel meer. Alle kinderactiviteiten worden gehouden in het clubgebouw annex dorpshuis ‘De Luttershoek’ gelegen in de speeltuin te Lutjewinkel. Overige activiteiten vinden plaats in De Huyskamer, het plaatselijke café. Suzanne: “We hebben nog volop ideeën in de pijplijn, dus we zouden ons aanbod het liefst nog willen uitbreiden. Nu organiseren we dingen voor kinderen van de basisschool en voor volwassenen, maar we willen graag ook de jeugd daar tussenin bereiken. Zo gaf iemand uit die doelgroep al aan om een zogenaamde Harry Potter-avond te organiseren waarop dan een film wordt gedraaid. Of tafelvoetbalwedstrijdjes. Zo hebben we laatst hebben een succesvolle Halloween-avond georganiseerd, die bestemd was voor de gehele basisschool. Op zo’n avond merk je dat de kleintjes liever een film van Doornroosje willen zien terwijl de oudere jeugd zich vermaakte met tafelvoetbal of de speeltuin ging benutten. Voor laatstgenoemde groep behoort ook een pubquiz tot de mogelijkheden. Zeker in deze coronatijden, zouden we dat digitaal heel goed handen en voeten kunnen geven. Of een avondje ‘30 seconds’. Een heel gaaf bordspel met vijf begrippen erop die je binnen 30 seconden moet omschrijven.” Lacht: “Als je daaraan meedoet, word je vanzelf fanatiek. Daar heb je zowel een juniorversie van als eentje voor volwassenen.”

Motivatie

Laura: “Mijn motivatie om me toentertijd bij De Lutters aan te sluiten werd mede ingegeven door het feit dat de basisschool uit Lutjewinkel verdween en alle kinderen op een van de drie basisscholen in Nieuwe Niedorp werden ondergebracht. Toen bemerkte ik heel sterk dat de jeugd elkaar niet meer kende en niet wist wie er wel of niet uit Lutjewinkel afkomstig was. Dat vond ik jammer, want hoe leuk is het niet om met elkaar op te fietsen naar school? Ik voelde zo’n afstand dat je niet eens meer weet wie je buurman is. Naar aanleiding daarvan hebben we twee keer een dorpsfeest met barbecue in Lutjewinkel georganiseerd, waarop alleen de inwoners en leden waren uitgenodigd. Op deze avonden raakte je weer in gesprek met dorpsgenoten en was er van een afstand geen sprake. De stap om hulp te vragen aan een goede buur wordt dan veel kleiner. Dat vond ik heel belangrijk.” Suzanne vult aan: “Zeker in deze tijden is het fijn als je elkaar kent en elkaar waar nodig kan helpen. Ik weet niet of onze dorpsvereniging daar echt aan bijdraagt, maar gezien de positieve reacties nemen we aan van wel. Neem bijvoorbeeld de onlangs gehouden Halloween-avond. Daar kwamen ouders - die kortgeleden in Lutjewinkel zijn komen wonen - hun kinderen ophalen. Met hun opmerking: ‘wij wonen hier net maar we vinden het zo leuk dat dit hier gedaan wordt’, weet je dat onze dorpsvereniging ertoe doet. Zelf vind ik het heel fijn om betrokken te zijn bij dingen waar mijn kinderen aan mee kunnen doen. En in dit geval ook de ouderen, want ik hou van gezelligheid.”

Lidmaatschap

De activiteiten die dorpsvereniging De Lutters organiseert worden betaald uit de inkomsten die worden gegenereerd vanuit lidmaatschapsgelden. Laura: “Een keer per jaar organiseren we in mei een zogenaamde ‘ledenloop’. Dan gaan wij als bestuursleden de deuren langs in Lutjewinkel en omgeving waarbij we bij alle leden de contributie à €12,50 per jaar ophalen. Daar bekostigen we alles van. Overigens worden alle kinderactiviteiten gratis aangeboden. Tijdens het kienen voor volwassenen verkopen we lootjes à 1 euro en ook dat vormt een inkomstenbron, evenals de kerstbomenverkoop. Meer geld is natuurlijk altijd welkom, zodat we naast ons reguliere aanbod extra activiteiten kunnen organiseren. Ideeën zijn er genoeg.”

Oproep

De springlevende dorpsvereniging De Lutters wil graag springlevend blijven en doet daarom langs deze weg een oproep tot het werven van zowel nieuwe bestuursleden als vrijwilligers. “Extra handjes zijn altijd welkom en ook bestuursleden verwelkomen we graag om onze vergaderingen op te luisteren en om bij activiteiten te allen tijde een back up te hebben. En.. hoe meer nieuwe bestuursleden, hoe meer nieuwe ideeën.”

Op de vraag of het ontbreken van de dorpsvereniging in Lutjewinkel een gemis zou zijn, wordt door beide bestuursleden bevestigend geantwoord. Suzanne: “We kunnen natuurlijk niet spreken voor álle inwoners van Lutjewinkel, maar wij denken zeker dat het een gemis zal zijn. Met name voor de jeugd.” Laura voegt toe: “Ik denk dat de saamhorigheid er dan helemaal uit raakt in het dorp. En juist als klein dorp is het zo belangrijk dat je dingen samen doet.”

Geïnteresseerd om De Lutters als vrijwilliger of bestuurslid bij te staan? Stuur dan een mailtje naar: lutterslutjewinkel@gmail.com

Op de hoogte blijven van alle Lutters-activiteiten? Zie de Facebookpagina dorpsvereniging De Lutters.

Het clubgebouw van De Lutters.