Dauwtrappen met boer Simon Wilms in Anna Paulowna

Algemeen
Simon (l) met zijn vader Henk op de selectiekar.
Simon (l) met zijn vader Henk op de selectiekar. (Foto: Peter van Aalst)

ANNA PAULOWNA - ‘’s Ochtends in alle vroegte, wanneer de natuur nét langzaam aan op gang komt neemt boer Simon Wilms jullie mee zijn land op. Kilometers ver kun je kijken, en geloof ons, wat is er veel te zien! Onderweg vertelt Simon van alles over de gewassen die hij teelt en de natuur om jullie heen. Halverwege de wandeling, midden op de kavel, tovert hij een thermoskan koffie uit zijn rugtas waardoor jullie in alle stilte, voordat de dag begint, nog even een kopje koffie kunnen drinken. Meld je snel aan, dit is uniek!’

Ik wil graag uitleggen waarom we boeren zoals we boeren

Met deze tekst op de Facebookpagina ‘Je bent Polders als’ worden geïnteresseerden uitgenodigd om met boer Simon Wilms (34) te gaan ‘dauwtrappen’ op zijn land. Simon verbouwt aan de Zwinweg 10 in Anna Paulowna gewassen als (poot)aardappelen, uien, winter- en zomertarwe, winter- en zomergerst en suikerbieten. De bevlogen boer vertelt belangstellenden maar wat graag alles over zijn manier van voedsel produceren. “Ik heb een goed gevoel bij de manier waarop ik boer en wil dat graag delen. Dankzij het thema ‘Markt en Maatschappij’ vanuit Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO), worden burgers betrokken bij onze sector en kunnen we laten zien wat wij doen. Als lid van het bestuur van LTO Hollands Kroon, wil ik ook graag mijn steentje bijdragen. Daarom ga ik op dinsdag 20 en donderdag 22 juli met belangstellenden het land op om uit te leggen waarom we boeren zoals we boeren en waarom we bepaalde keuzes maken in onze bedrijfsvoering.”

Goed gevoel

Het laten horen van één geluid uit de agrarische sector is van essentieel belang, vindt ook Simon Wilms. “Iedereen heeft wel een mening over ons boeren en meermaals vraag ik mezelf af waar die mening op is gestoeld. Mensen vergeten weleens dat we zonder kunstmest nooit zoveel kunnen produceren als we nu doen. Mede hierdoor is er voldoende voedsel voor een betaalbare prijs. Over dit soort activiteiten van onze kant wil ik graag informatie uitwisselen. De gangbare boer, zoals ik er één ben, maakt nu eenmaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Maar dat doen we wel op een bewuste manier en dát geluid wil ik laten horen. Wij willen van één vierkante meter grond zoveel mogelijk productie halen, zodat de andere beschikbare grond voor bijvoorbeeld natuur en woningbouw kan worden benut. En ja, natuurlijk wil ik biologisch boeren, maar alleen als het kán. En dat is in mijn optiek (nog) niet het geval, want bij biologische teelt moeten we nu eenmaal opbrengsten inleveren. Toch heb ik een goed gevoel bij de manier waarop ik boer en ik hoop echt dat dit geluid doorkomt. Feit is dat wij boeren per hectare een enorm hoge productie leveren en omdat wij dat op een bewuste manier doen, is het ook nog eens van zeer goede kwaliteit. Wij hebben in dat opzicht geen klagen in Nederland, in tegenstelling tot landen waar dit niet vanzelfsprekend is. Om maar niet te spreken van tegenvallende oogsten in bijvoorbeeld biologische aardappelen dit jaar door de gefreesde aardappelziekte (schimmels).”

Egypte

Om mensen bewust te laten kennismaken met de bedrijfsvoering organiseerde LTO Hollands Kroon afgelopen winter in de kerstperiode al eens een route langs verschillende boerenbedrijven in Anna Paulowna. Simon: “We zaten volop in de coronatijd, dus we moesten creatief zijn. Het werd een route van zo’n 25 kilometer met de auto waarbij mensen overal producten aangereikt kregen om er uiteindelijk een heerlijke witlofschotel van te kunnen bereiden.” Met het dauwtrappen op 20 en 22 juli geeft Wilms hier een vervolg aan. “We verzamelen om 06.45 uur op onze boerderij waarna we vanaf het erf in de ochtendzon over het perceel wandelen. Onderweg vertel ik iets over het ontstaan van de polder, over de gewassen die we telen en de reden daarvan. Ik exporteer mijn pootaardappelen bijvoorbeeld naar zo’n 50 à 60 landen en leg uit waarom een boer in Egypte onze aardappelen afneemt. Ik ben in een aantal landen geweest waar onze producten naar toe worden geëxporteerd. Als ik dan hoor hoe blij deze boeren ermee zijn, dan geeft mij dat energie. Kortom, ik vertel mijn gasten alles over de dingen die ze waarnemen waarbij ik het leuk vind als ze lopende voort allerlei vragen stellen. Het wordt een tocht van zo’n vijf kilometer in totaal waarbij ik ze aansluitend nog meeneem in de schuur, want we hebben geen geheimen voor ze.” Lacht als hij zegt: “Als er teveel deelnemers zijn om onderweg koffie uit de thermoskan te drinken, dan doen we een koppie voordat we op pad gaan.” 

Simon heeft er zin in, want hij heeft nog een lange weg te gaan in de agrarische sector. “Ik blijf altijd opkomen voor onze belangen omdat maatschappelijk draagvlak nu eenmaal van levensbelang is voor onze sector. Desondanks zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

Deelname aan de wandeling met Simon is gratis. Opgave voor het dauwtrappen op 20 of 22 juli is mogelijk via simon.hendrik.wilms@gmail.com. Voor alle activiteiten in de regio kijk op www.boerenentuinderspakkenuit.nl

Simon Wilms neemt belangstellenden mee op zijn perceel.
Afbeelding