Groep Langedijkers viert 50 jaar vriendschap

Algemeen
Peter Barten en Miranda, Esther Bouman en Peter, Jan Leegwater en Ria, Irene Waterham en Peter, Marion Leijen en Ton, Don Bosma en Karin, Suzanne Jong en Rob.
Peter Barten en Miranda, Esther Bouman en Peter, Jan Leegwater en Ria, Irene Waterham en Peter, Marion Leijen en Ton, Don Bosma en Karin, Suzanne Jong en Rob. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Ze zijn net teruggekeerd van een heerlijke vakantie op zonovergoten Bonaire: Peter Barten en Miranda, Esther Bouman en Peter, Jan Leegwater en Ria, Irene Waterham en Peter, Marion Leijen en Ton, Don Bosma en Karin, Suzanne Jong en Rob. 

De zeven vrienden kennen elkaar al vanaf lagere school De Wijngaard in Noord-Scharwoude en vijf van hen zelfs vanaf kleuterschool De Kleuterburcht waar ze bij juf Teuni Koster in de klas zaten. Op de Wijngaard kregen ze les van juf Geertje Rademaker (de Visser), juf van Riessen, meester Hans Rijk, meester Reyn Lont, juf Berty Jong (Wieringa) en meester Gosse Ellens.

Op de lagere school werd de basis gelegd voor een hechte vriendschap die op MAVO De Laanakker versterkt werd en inmiddels ruim 50 jaar bestaat! Als tieners brachten ze samen verschillende vakanties door, er werd gefietst door heel Nederland en soms zelfs de Duitse grens overgestoken. Al gauw ging ook de aanhang mee, op één na allemaal jongens en meiden uit de buurt en werden er jaarlijks gezellige weekendjes doorgebracht in vakantiehuisjes. Ook toen er kinderen kwamen werd deze traditie in stand gehouden. De vriendengroep van zeven stellen is gezegend met 16 kinderen, die op hun beurt ook bijna allemaal weer hun eigen partners en zelfs kinderen hebben. Met zo’n bijna 50 personen is het best lastig om ieder jaar weer een geschikte accommodatie te vinden voor de vriendenweekenden, maar gelukkig is België de nodige grote boerderijen en kasteeltjes rijk.

Het is bijzonder te zien hoe lief en leed gedeeld wordt; er is geen huwelijk of doop of begrafenis, waar door de groep geen acte de préséance wordt gegeven. En ook de kinderen spreken regelmatig af, volgen elkaar intensief via sociale media en natuurlijk ziet jong en oud elkaar op verschillende verjaardagen, de kermis of met oud en nieuw.

Nu de zeven vriendenkoppels de vijftig jaar vriendschap aantikken was het geen vraag of deze mijlpaal gevierd moest worden. Natuurlijk, want zorgen en ellende komen vanzelf, maar je feesten moet je vieren! En zo zijn ze dan afgelopen zaterdag afgereisd naar Bonaire voor een heerlijk verwenweekje in de zon. Het had nog wel wat voeten in aarde, maar na een paar keer uitstellen en omboeken en de nodige vaccinaties, tests en herstelbewijzen verder, zijn ze dan toch aangekomen. Het is een uniek stel, dat niet alleen omziet naar elkaar maar ook heel actief is binnen de Langedijker gemeenschap. Dankbaar zijn ze dat ze die mogelijkheid hebben en ze hopen dat hun vriendschap nog maar lang mag blijven bestaan! Maar daar is na 50 jaar geen twijfel over mogelijk.