Hendrikje en Willem Strietman 60 jaar gelukkig met elkaar

Algemeen
Willem Strietman en Hendrikje Strietman-Heimgartner waren maandag 15 november  60 jaar getrouwd.
Willem Strietman en Hendrikje Strietman-Heimgartner waren maandag 15 november 60 jaar getrouwd. (Foto: AGHeeremansPhotography)

BROEK OP LANGEDIJK - “Een bakker bakt overal brood, dus gaan we hier wonen!” Hendrikje doet daar niet moeilijk over, dus verhuizen was geen probleem. Dat gebeurde dan ook regelmatig in hun leven. Het echtpaar Willem Strietman en Hendrikje Strietman-Heimgartner waren maandag 15 november  60 jaar getrouwd en hopen nog vele mooie jaren met elkaar te kunnen doorbrengen. 

“Het is pas 60 jaar, hoor, we gaan ervoor!’ zegt Willem. Als de gezondheid het toelaat, zal dit zomaar eens kunnen gebeuren! Maar verhuizen doen we niet meer!”

Feest met vrienden en familie

Het grote feest werd zaterdag 13 november bij Stichting Veldzorg gegeven. Samen met ongeveer 40 personen genoten zij met de gasten van een heerlijke Chinese rijsttafel. Natuurlijk waren de kinderen daarbij. Het echtpaar Strietman heeft twee dochter, Edwina en Miranda en naast 3 kleinkinderen ook nog eens 3 achterkleinkinderen met de vierde half januari op komst. Reden genoeg om gelukkig en tevreden te zijn en dat zijn ze! Willem is pas 82 jaar jong en voelt zich lichamelijk nog uitstekend. Hij stopte op zijn 60ste met werken bij Philips en geniet van de vrije tijd. Hendrikje, 87 jaar, heeft best wat problemen: ze is aan de rolstoel gebonden na twee tia’s. Ook werken de heup en de knie niet echt mee. Maar bij de pakken neerzitten is er niet bij, integendeel. Hendrikje staat nog midden in het leven en geeft desnoods haar commentaar op onrechtvaardigheid. Want eerlijkheid staat voorop bij haar! Willem geeft als toevoeging: “En ze zijn knap eigenwijs, dat hebben al die Heimgartners!”

Uiteindelijk naar Broek op Langedijk

Na het trouwen ging het paar in Naarden wonen. Vervolgens werden Bussum en Best hun woonplaatsen. Willem had een technische opleiding en werkte bij Philips. Via het bedrijf konden zij in Best een huis kopen. Het beviel ze daar goed, hoewel zij niet katholiek waren. Na 40 jaar daar gewoond te hebben wilden zij, na de pensionering van Willem, graag bij hun dochters in de buurt wonen. Zij kochten een huis in Heerhugowaard, om dichter bij hun kleindochter te kunnen wonen. Zij woonden 11 jaar in Heerhugowaard en nu, sinds 6 jaar, is Binnemikke in Broek op Langedijk hun woonadres. Ook hier hebben zij het erg naar hun zin. “Het was wel even wennen aan de mensen toen wij uit Best vertrokken, in Langedijk zijn zij zo direct. Maar het is een fantastisch dorp!”

Achternaam Heimgartner

De achternaam van Hendrikje komt uit Zwitserland. Haar opa was een geestelijke en ontmoette een lief meisje. Hij vroeg aan de paus of hij uit zijn ambt gezet kon worden. Dat werd toegestaan en zo kon er getrouwd worden. “Als hij dat niet had gemogen, had hij het toch gedaan, zo zijn de Heimgartners!”, zegt Hendrikje resoluut. Vol liefde vertellen zij over hun dochters en (achter)kleinkinderen. Over de oorlog kunnen zij nog heel wat vertellen. Bij Willem viel het allemaal wel mee, zijn familie kreeg wekelijks een voedselpakket van Albert Heijn waar zijn vader werkte. Maar Hendrikje vertelt over de inkwartiering van 5 Duitse soldaten toen zij met haar ouders in een boerderij in Harskamp, vlakbij Putten, woonden. Als kind van een jaar of 6 zong zij op straat met haar vriendinnetjes liedjes over NSB’ers. In het begin was er voldoende voedsel maar dat werd, naarmate de oorlog duurde, minder. Nu is dat alles gelukkig nog slecht een herinnering.

Tot slot

Hendrikje en Willem brengen hun dagen door in hun heerlijke appartement aan de Pompesloot. Willem puzzelt veel en wandelt met Hendrikje iedere dag, soms wel anderhalf uur. Hendrikje helpt met een legpuzzel en geniet van de televisie. Soms maken zij een uitstapje met vervoersbedrijf Valys. Er is wel een eigen auto, maar in- en uitstappen lukt Hendrikje niet meer. Misschien biedt de Hugohopper uitkomst? Zij vinden het wel jammer dat hun (achter)kleinkinderen zo ver weg wonen, in Reuver onder Venlo. Maar samengevat kan gezegd worden dat Willem en Hendrikje samen een fijne ‘oude’ dag hebben en nog lang niet van plan zijn hiermee te stoppen! “Maar, ja, als Onze Lieve Heer roept, dan zul je wel moeten!”, beëindigt Hendrikje dit interview.

(door Ben Wansink)