Lokale ondernemers vervullen jongensdroom in Kolhorn

Algemeen
Crossbaan De Bosbaan is een feit.
Crossbaan De Bosbaan is een feit. (Foto: aangeleverd)

KOLHORN - Een super-de-luxe fietscrossbaan. Dat was de grote wens van Duncan en Tygo. De vrienden uit Kolhorn gingen in coronatijd op zoek naar een sportieve uitdaging en pakten met veel plezier de mountainbike. Met hulp van Martien Jimmink werd aan de rand van het Kolhorner Bos een complete crossbaan uitgegraven, die de naam Bosbaan kreeg. De Heij Adviesgroep en Nh1816 Verzekeringen namen het houtwerk voor rekening.

Een echte fietscrossbaan in het dorp

Een echte fietscrossbaan in het dorp. Een droom voor Tygo Strijder en Duncan Eckersley. Zij namen het voortouw om de droom werkelijkheid te maken. De baan is er natuurlijk voor alle jeugd die zich sportief wil uitleven. Het kan zomaar het begin zijn van een crosscarrière die je naar Parijs-Dakar brengt, moet Martien Jimmink gedacht hebben toen hij de jongens te hulp schoot. Jimmink is eigenaar van een loonbedrijf in Kolhorn en heeft een imposante carrière achter de rug als motorcoureur. In 2020 nam hij nog deel aan een loodzware wedstrijd door de woestijn van Saudi-Arabië. Helaas moest hij die door een onfortuinlijke val voor het halen van de eindstreep staken.

Betimmering van de baan

Jimmink wilde zijn tijd en materieel graag inzetten voor de jeugd in Kolhorn, net als andere lokale ondernemers zoals Michel Liefhebber van Noorderhandel Tuinmachines, die een bijdrage deed in het onderhoud. De moeders van de jongens, Marloes en Amber vinden het een prettig idee dat de baan voor het behoud en veiligheid met hout en palen is afgezet. Om de kosten ervan te dekken, deed Marloes met succes een beroep op De Heij Adviesgroep en de coöperatie van Nh1816 Verzekeringen. Waar anders dan bij een verzekeraar kan je het beste om steun vragen waar het de veiligheid van je kinderen aangaat?

Mooi project

De Heij Adviesgroep is gevestigd in ’t Zand en heeft van oudsher veel klanten in Kolhorn. Saskia de Heij: “Als lokaal financieel advieskantoor en RegioBank vinden we het belangrijk om iets terug te doen voor onze samenleving, helemaal als het om de jeugd in onze regio gaat.” Het kantoor organiseerde eerder dit jaar een geslaagde inzamelingsactie voor de inrichting van het schoolplein in ’t Zand. De fietscrossbaan in Kolhorn is een vergelijkbaar mooi project. “Het is mooi dat we, naast financieel advies geven, ook op deze manier iets voor onze klanten kunnen doen.”

Speciaal fonds

De financiële bijdrage voor de fietscrossbaan deed De Heij samen met Nh1816 Verzekeringen. Voor initiatieven in coronatijd opende de coöperatie van de verzekeraar vorig jaar een speciaal fonds. “Omdat de jeugd al zoveel moest missen in de afgelopen tijd wilde Nh1816 het initiatief van Duncan en Tygo graag ondersteunen,” vertelt Saskia namens de verzekeraar uit Oudkarspel. Heel wat jaren geleden, toen Nh1816 nog Noordhollandsche van 1816 heette, deed de verzekeraar al een substantiële donatie aan museum De Turfschuur en daar zijn ze in Kolhorn nog steeds blij mee.

Iedereen mag komen crossen

De werkzaamheden rond de fietscrossbaan zijn inmiddels afgerond en de eerste rondjes gefietst. Trots poseren Tygo en Duncan naast het reclamebord bij de ingang. Op de vraag wat de jongens van de baan vinden, antwoorden Tygo en Duncan: “Helemaal top! Geslaagd! “ De baan is voor alle jeugd opengesteld, maar voegen de moeders daaraantoe: “Pas goed op jezelf en denk om elkaar!”

Een super-de-luxe fietscrossbaan was een grote wens