Koop een met de hand geschilderde originele lei van de St. Christoforuskerk Schagen

Algemeen
Drie beschilderde leien van Hans van Kampen.
Drie beschilderde leien van Hans van Kampen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De restauratie van de St. Christoforuskerk kost flink wat geld. Om de kosten te verzachten houdt het parochiebestuur op zaterdag 20 november is de kerk open voor een speciale actie, koop een lei, geschilderd door Meesterschilder en bestuurslid van de kerk, Hans van Kampen.

Originele leien met de hand beschilderd door Meesterschilder Hans van Kampen

Er zijn momenteel een viertal verschillende ontwerpen, driehand beschilderd en 1 blanco, die besteld kunnen worden en zijn te koop vanaf € 15,- Meer hiervoor geven mag altijd. Meesterschilder Hans heeft gekozen voor een Maria-afbeelding met kindje Jezus in haar armen, en twee afbeeldingen van Christoforus in moderne tijd. 

De leien worden met lakverf geverfd en worden daarna afgelakt. De afbeeldingen zijn met de hand geschilderd. “De strakke lijnen staan net als de werken zelf voor de moderne tijd. We hebben 250 leien dus ik kan mijn borst wel natmaken,’’ zegt Hans. Mensen kunnen op een lijst intekenen welke afbeelding zij willen hebben. Na inventarisatie gaat Hans aan de gang. “Ik ga ervan uit dat eind januari wel klaar ben. Het is een creatief proces, het is niet zo dat ik ga zitten en ik schilder ze achter elkaar.’’ Het bestuurslid, dat al meer dan 15 jaar verbonden is aan de kerk, is van huis uit naast Meesterschilder ook architectuur historicus. “ Ik heb vaak heel duidelijk een beeld van architectuur.’’

“Er liggen 250 leien klaar, met afmetingen van 30 cm bij 15 cm of 30 cm bij 20 cm. Mochten dit er niet genoeg zijn, dan kunnen er nog originele leien besteld worden bij Pronk. Hij haalt ze speciaal uit Italië,” vertelt Co Wiskerke.

“Wij hopen hiermee wat extra financiën binnen te halen. Voor de kopers een mooie herinnering aan de kerk, en al die tijd dat ze tegen de steigers aankeken. Je kunt ze bijvoorbeeld ophangen, weggeven als kado of als onderzetter gebruiken,’’ aldus Co.

De open dag is op zaterdag 20 november en duurt van 10.30 - 15.30 uur. Bezoekers zijn van harte welkom om rond te kijken, te luisteren naar de verhalen van de verschillende bezienswaardigheden, en natuurlijk de bestellijst in te vullen voor een of meerdere leien.


Bijschrift - Credit

Maria met Jezus.
Christofurs met Christis op zijn schouder
Christoforus waadt door het water heen