Herman houdt het centrum van Hippolytushoef schoon

Algemeen
Herman aan het vegen én ontspannen achter de krant.
Herman aan het vegen én ontspannen achter de krant. (Foto: Kenneth Stamp)

HIPPOLYTUSHOEF - Hoewel we midden in de herfst zitten en de bladeren stuk voor stuk van de bomen vallen, kom je in het centrum van Hippolytushoef nauwelijks bladeren of ander vuil tegen op straat. Verantwoordelijk hiervoor is de in Hippo geboren en getogen Herman Loer die er een aantal keer per week met zijn bezem op uit trekt om de boel schoon te vegen. Een nadere kennismaking. 

Op 15 mei 1952 ziet Herman Loer het levenslicht in Hippolytushoef waar hij opgroeit met zijn oudere broer Peter. “Ik ben geboren in de Klieftstraat, ook bekend als de Butterhoek”, meldt Herman die als je hem naar vroeger tijden in Hippo vraagt, als eerste ‘Club 1626’ en voetbalvereniging Succes opdiept. In Club 1626 ging hij wel eens te stappen en bij V.V. Succes heeft -ie een jaartje of elf gevoetbald. Na het doorlopen van de basisschool in Hippo en het Buitengewoon Lager Onderwijs in Den Helder, raakt Herman in 1969 aan het werk bij De tassenfabriek van Veltas in zijn dorp. Daarna maakte hij de overstap naar His Wilms, destijds de Verenigde Groothandel in Tabaksartikelen en Zoetwaren in Hippolytushoef. “Daar heb ik bijna 21 jaar gezeten totdat His Wilms werd overgenomen door Lekkerland. Toen Lekkerland zich vestigde in Beverwijk ben ik nog meegegaan, maar toen het bedrijf verhuisde naar Waddinxveen ben ik niet meer meegegaan. De laatste jaren voor mijn pensioen werkte ik bij Noorderkwartier in Schagen. “Drie, vier jaar geleden ben ik daar gestopt”, zegt Herman die altijd single is gebleven. 

Fotograferen

Herman Loer vermaakt zich na zijn pensionering uitstekend en dat is mede te danken aan het aantal hobby’s dat hij heeft. “Mijn hobby’s zijn fotograferen, fietsen en zwemmen.” Een professionele fotocamera met dito lens onderstreept zijn eerstgenoemde hobby, “Dat doe ik al bijna 20 jaar, vooral bij de voetbal en ook bij de paardenmanege. Mijn foto’s van de voetbal zijn wel eens gepubliceerd bij het Wieringernieuws.nl en TV Noord-Holland”, zegt Herman niet zonder enige trots. “Nu maak ik geen foto’s meer bij de voetbal, maar wel neem ik bijna altijd mijn tas met de camera mee als ik ga fietsen. En als ik ‘m niet mee heb, fotografeer ik ook wel met mijn telefoontje.”

Fietsen

Zoals vermeld mag Herman Loer maar wat graag op de fiets stappen. “Ik denk dat ik al dik 30 jaar fiets. Eerst op mijn racefiets en sinds een jaar of vier op een elektrische. Met de Wieringer Toerclub zijn we heel Nederland wel door geweest. Nu fiets ik regelmatig naar Schoorl en zo. Ik fiets wel zo’n 40 kilometer per dag en dan neem ik altijd twee accu’s mee. Ik ga straks ook nog even fietsen als jij klaar bent het met interview.” Op de vraag of Herman ook weleens met zijn broer Peter fietst, zegt hij: “Niet vaak hoor, die kan me niet bijhouden. Maar als Peter wel mee gaat, fietst hij op zijn eigen tempo.”

Gemeentelijke bezem

Over het belangeloos vegen van het centrum van Hippo weet Herman te vertellen dat hij dat al een jaartje of wat doet. “Gisteren heb ik nog een zootje rommel weggehaald op het hoekje en bij het bushokje. Ik ben in 2013 begonnen met het opruimen van boombladeren, eerst bij de viswinkel en zo langzamerhand op meer plekken in het centrum. Ik loop ik af en toe door de Hoofdstraat heen om de nodige rommel op te ruimen. Het zijn vooral heel veel mondkapjes die ik tegenkom.” Zijn bezem is in goeie staat; een cadeautje van de gemeente Hollands Kroon. “Ik heb geen vaste veegtijden hoor, want ik doe het meestal effies tussendoor.” Naar eigen zeggen heeft Herman niet echt last van de huidige coronatijden. “Door mijn hobby’s verveel ik me niet, want die kan ik altijd uitvoeren. Alleen zwemmen kan nu even niet, maar dat doe ik ook heel graag.” Waarschijnlijk niet geheel onverdienstelijk, getuige de vele zwemmedailles die aan de lamp hangen. “Ik heb aan veel zwemvierdaagsen meegedaan, maar door corona hebben we het hele jaar nog niet gezwommen. Zodra het kan ga ik weer elke dinsdagavond naar het zwembad. Ik ben trouwens ook vaak met Hippo Reizen op de wintersport geweest. Niet om te skiën hoor, maar om te wandelen en foto’s te maken.”

Tulpen

Herman Loer rooit het in zijn eentje prima met hier en daar wat hulp. Zo wordt er voor zijn dagelijkse maaltijd gezorgd. “Diana die vroeger in de viswinkel werkte kookt voor mij, mijn broer Peter en nog een aantal mensen. En op de dagen dat Diana niet kookt, haal ik een verse maaltijd bij de slager.” Op zijn e-bike komt Herman overal en ook maakt hij regelmatig ritjes naar Den Helder of Schagen met zijn broer Peter die een auto heeft. Naast zijn hobby’s en het vegen heeft Herman hier en daar nog wat andere klusjes om handen. “Deze week komt Marco de Vries van de gemeente Hollands Kroon tulpenbollen brengen, die ik dan in de bak voor de viswinkel ga planten. Jammer genoeg is de viswinkel vanaf 2 oktober al dicht omdat er niet genoeg personeel te krijgen is. Nu ga ik af en toe op de fiets naar Den Oever voor een vissie. Effe een rondje om.”

De tulpen op tafel en medailles aan de lamp.