Gemeente start moddercampagne in Hollands Kroon

Algemeen
Ons eten wordt weer geoogst.
Ons eten wordt weer geoogst. (Stockfoto)

HOLLANDS KROON - De oogsttijd breekt aan en landbouwvoertuigen rijden af en aan. Moddersporen zijn het gevolg en vooral bij een regenbui kan dit zorgen voor gevaarlijke situaties op de wegen. Ondanks dat de boeren de wegen zo goed mogelijk schoonhouden, kunnen de gladde wegen leiden tot ongelukken. Het is belangrijk om dit te voorkomen en weggebruikers bewust te maken van hun rijgedrag. Daarom gaat in de gemeente Hollands Kroon vanaf half heden de campagne ‘Toon begrip, raak niet in de slip!’ van start.

‘Ons eten wordt geoogst’

Tijdens de oogst van ons voedsel rijden boeren tijdens het harde werken, modder en grond de weg op. Landwegen liggen daardoor bij regenachtig weer, soms vol met modder. Boeren plaatsen hiervoor waarschuwingsborden. Vanaf half september is ook een campagne gestart om weggebruikers te wijzen op mogelijk slipgevaar. De campagne heeft de veelzeggende titel: ‘Toon begrip, raak niet in de slip’. De organisatoren hopen weggebruikers te waarschuwen en de sympathie voor boeren te verhogen. Naast automobilisten en motorrijders richt de campagne zich ook op (elektrische) fietsers. Hierbij is speciale aandacht voor ouderen en schoolgaande jongeren.

Moddercampagne

Deze moddercampagne is een idee van Veilig Verkeer Nederland afdeling Wieringerland, LTO Noord, Cumela en gemeente Hollands Kroon. Cumela is de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra. Weggebruikers krijgen het advies om tijdens de oogstperiode hun snelheid aan te passen. Ook is het advies om het gas los te laten, te blijven sturen en vooral niet te remmen. Daarnaast vragen ze om de landbouwvoertuigen de ruimte te geven om hun werk uit te voeren. Naast een waarschuwingsfunctie roept de campagne ook op tot begrip voor elkaar. Zolang iedereen in het verkeer rekening met elkaar houdt, dan is dit goed voor de verkeersveiligheid in de gemeente.

Overlast? Meld het via Fixi

Veroorzakers van de modder op de weg moeten in deze periode de weg zo veilig mogelijk houden. Door het drukke werk kan er toch wat modder op de weg blijven liggen. Weggebruikers kunnen daarom een melding maken via de Fixi-app over modder op de weg. Bij overlast komen wij dan zo snel mogelijk in actie. Zij spreken de veroorzakers aan of maken de weg zo veilig mogelijk. Download de Fixi-app in de Appstore en Google Playstore.