Rocking Up X-Mas Heerhugowaard bezorgt minderbedeelden onvergetelijke feestdagen

Algemeen
Het duurt nog even voor het Kerstmis is, maar Rocking Up X-Mas Heerhugowaard is al druk bezig met de voorbereidingen. 'Een kerstpakket geven is bijna nog leuker dan er eentje krijgen."
Het duurt nog even voor het Kerstmis is, maar Rocking Up X-Mas Heerhugowaard is al druk bezig met de voorbereidingen. 'Een kerstpakket geven is bijna nog leuker dan er eentje krijgen." (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD – Het duurt nog ruim twee maanden tot de kerst, en Sint Maarten en Sint Nicolaas zijn eerst nog aan de beurt, maar bij Sylvia de Wilde kunnen de feestdagen niet snel genoeg komen. Sinds drie jaar deelt ze onder de vlag van de stichting Rocking Up X-Mas, samen met haar moeder Astrid de Bruin en een enthousiast team aan vrijwilligers, vlak voor de feeestdagen kerstpakketten uit aan gezinnen die het niet breed hebben in Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk. “Er is niets mooiers dan mensen blij te maken met een feestelijk driegangendiner en luxe producten die zij zich normaal gesproken niet kunnen veroorloven”, vertelt Sylvia. Maar om de pakketten te vullen is wel hulp nodig van vrijgevige ondernemers en particulieren. “We zijn elke keer weer verrast hoe gul mensen kunnen zijn.”

We zijn elke keer weer verrast hoe vrijgevig mensen kunnen zijn

Astrid en vooral Sylvia zijn dol op Kerstmis. “Sylvia zou het liefste in juli al de kerstboom neerzetten en hem het hele jaar willen laten staan”, lacht Astrid. “Voor ons betekent kerst samen zijn met de mensen die we lief hebben, onbezorgd kunnen genieten van lekker eten en elkaars gezelschap. Kerst verbindt. Wij vinden dan ook dat ieder gezin een onbezorgde kerst verdient. Ook mensen die financieel door een zware periode gaan en op de armoedegrens leven. Wij willen die mensen dolgraag laten zien dat er aan hen gedacht wordt en hen voor even hun zorgen laten vergeten zodat ze kerst kunnen vieren zoals het bedoeld is. Toen we lazen over de stichting Rocking Up X-Mas, nu ruim drie jaar geleden, wisten we gelijk: dat is iets voor ons!” 

Luxe driegangendiner

Zo werd de Heerhugowaardse locatie van Rocking Up X-Mas geboren. Moeder en dochter doken in hun netwerk en trommelden een legertje vrijwilligers op om sponsors te zoeken, financiën te werven en geschenken te regelen bij bedrijven. De basis van het pakket is een luxe driegangendiner, dat is bij alle locaties van Rocking Up X-Mas – er zijn er inmiddels negen in het hele land – hetzelfde. Dat wordt aangevuld met gesponsorde extra’s zoals bioscoop- of theaterkaartjes, speelgoed, verzorgingsproducten en andere luxe zaken die niet vanzelfsprekend zijn voor deze gezinnen. Sylvia: “Om de kerstpakketten mogelijk te kunnen maken, hebben we minimaal 2.500 euro aan donaties nodig. Daarmee kunnen we vijftig pakketten maken; dáár gaan we voor. Maar we zijn afhankelijk van de donaties. Mocht er meer geld binnenkomen, dan kunnen we meer mensen verrassen met een pakket.”

Elk gezinslid een passend cadeau

De pakketten komen terecht bij de gezinnen die het hardste hulp nodig hebben; wie alleen woont krijgt een pakket voor twee personen, zodat ze iemand kunnen uitnodigen met de feestdagen. Astrid: “Zodra wij weten voor welke gezinnen we aan de slag mogen gaan, zoeken we daar passende cadeaus bij voor elk gezinslid. We zijn overal blij mee, zolang het nieuw en ongebruikt is, maar financiële donaties zijn extra welkom. Die geven ons zoveel meer mogelijkheden. Schenken we bijvoorbeeld vrijkaartjes voor het zwembad, de bioscoop of een indoor speelparadijs, dan is het wel zo leuk als het hele gezin dan mee kan!”

Vrolijke boel

De pakketten worden kort voor kerst samengesteld op locatie. “Dat is een hele organisatie, gelukkig krijgen Sylvia en ik sinds kort bij de coördinatie hulp van drie dames met wie we samen het kernteam vormen, want voor ons tweetjes werd het wel erg veel werk. Voor het inpakken trekken we een hele dag uit, waarop we kunnen rekenen op zo’n 35 à 50 vrijwilligers”, vertelt Sylvia. “Een prachtig aantal, maar extra handen kunnen we altijd gebruiken. Het is doorgaans een vrolijke boel; iedereen draagt kersttruien of -jurkjes en we draaien de hele dag kerstmuziek. Een locatie vinden voor die dag is nog een hele klus, want we hebben minimaal 300 verwarmde vierkante meters nodig en de feestdagen vallen ook nog eens in het weekend dit jaar, waardoor de kerstvakantie pas de 25e begint. Een ruime loods of schuur zou erg fijn zijn. We hebben ‘m maar voor één dag nodig. Tips zijn zeer welkom!”

Dankbaar werk

Na het zware werk wordt er eerst gezellig samen gegeten, waarna aan het begin van de avond het uitdelen kan beginnen. De pakketten worden bezorgd met de boodschap dat dit van een anonieme gever is die hen een fijne kerst wenst en hoopt, dat de ontvanger ooit in de gelegenheid is hetzelfde voor een ander te doen. “Dat levert geweldige reacties op. Van ‘maar ik heb helemaal niks besteld…’ tot ‘jullie máken onze kerst’. Geven is bijna net zo leuk als krijgen; geluk is immers mooier als je het deelt. Het is zulk dankbaar werk!” 

Draag je steentje bij

Wil jij een bijdrage leveren aan Rocking Up X-Mas en zo minderbedeelde gezinnen een onvergetelijke kerst schenken, dan kan dat bijvoorbeeld met een donatie op rekeningnummer NL19 BUNQ 2038 5545 36 of via de button op rockingupxmas.nl/heerhugowaard. De stichting heeft een ANBI-status, dus donaties zijn belastingaftrekbaar voor bedrijven. Bijdragen in de vorm van geschenken zijn ook zeer welkom. Of lever in november je statiegeldbon in bij AH XL in Middenwaard, de opbrengst van die maand komt namelijk ten goede aan Rocking Up X-Mas Heerhugowaard. Wil je op een andere manier helpen, bijvoorbeeld als vrijwilliger of met het ter beschikking stellen van een locatie, stuur dan een mailtje naar heerhugowaard@rockingupxmas.nl. De vele gezinnen die hierdoor een onvergetelijke kerst beleven, zijn je dankbaar!

Meer weten? Kijk op www.rockingupxmas.nl/heerhugowaard