Heerhugowaard hijst regenboogvlag op Coming Out Day

Algemeen
Wethouder Annette Groot (l) en aandachtsfunctionaris LHBTI van MET Welzijn Suleika van Holland (r) hesen de regenboogvlag.
Wethouder Annette Groot (l) en aandachtsfunctionaris LHBTI van MET Welzijn Suleika van Holland (r) hesen de regenboogvlag. (Foto: Gemeente Heerhugowaard)

HEERHUGOWAARD - Met het hijsen van de regenboogvlag werd maandag 11 oktober, op Coming Out Day, gevierd dat iedereen in Heerhugowaard zichzelf moet kunnen zijn en moeten kunnen houden van wie hij/zij/hen houdt, of je nu hetero of #LHBTI bent. Wethouder Annette Groot hees de regenboogvlag samen met Suleika van Holland, aandachtsfunctionaris LHBTI van MET Welzijn bij het gemeentehuis.

Emancipatie LHBTI-gemeenschap verdient blijvende aandacht

Heerhugowaard is regenbooggemeente en zet zich, samen met maatschappelijke partners als MET Welzijn, in voor (sociale) veiligheid en acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksen (LHBTI). Tijdens de internationale ‘Coming Out Day’ wordt aandacht gevraagd voor gelijkwaardigheid van iedereen in onze samenleving. Wethouder Annette Groot benadrukte het belang van Coming Out Day voor Heerhugowaard: “Wij willen een inclusieve samenleving zijn waar iedereen mee kan doen en meetelt. Dat begint bij zichtbaarheid: je moet gezien worden om onderdeel van de samenleving uit te maken. De emancipatie van de LHBTI-gemeenschap verdient wat ons betreft dan ook blijvende aandacht.”

Gesprek op gang brengen

Suleika van Holland is namens MET Welzijn hét aanspreekpunt voor de ‘roze wereld’ in Heerhugowaard. Als ervaringsdeskundige kan zij vragen stellen die een hetero collega misschien niet als vanzelfsprekend zou kunnen stellen. Ze is blij dat er vanuit de gemeente Heerhugowaard aandacht is voor Coming Out Day, vertelde ze eerder al aan de redactie van deze krant. “Er zijn genoeg mensen - jong én oud - die om uiteenlopende redenen moeite hebben om ‘uit de kast te komen’. Nu zie ik Coming Out Day niet per se als dé dag om voor je geaardheid uit te komen, maar het kan wel een gelegenheid zijn om het gesprek op gang brengen. Als je het zelf niet durft, dan kan de omgeving deze dag mogelijk gebruiken om het onderwerp aan te snijden. Ook op scholen kan het een mooi moment zijn om er aandacht aan te geven, naast de Paarse Vrijdag in december. Op bijvoorbeeld het Huygens College wordt dan stilgestaan bij coming out en acceptatie van LHBTI’ers. Maar ook andere organisaties kunnen te maken krijgen met dit onderwerp, omdat mensen soms pas op latere leeftijd voor hun geaardheid durven uitkomen.” 

Zichtbaar en benaderbaar

“In mijn functie wil ik zo zichtbaar en benaderbaar mogelijk zijn voor de inwoners van Heerhugowaard. Dat men mij weet te vinden en durft aan te spreken. Dus zit je met vragen over dit onderwerp, ervaar je discriminatie vanwege je geaardheid of heb je een goed idee om Heerhugowaard nog LHBTI-vriendelijker te maken? Neem dan contact met mij op via suleika.vanholland@methhw.nl..”