Muziektheater EXPO doet mee aan de Special Theater Eenakter Road Show

Algemeen
De acteurs van Muziektheater EXPO doen mee aan de Special Theater Road Show.
De acteurs van Muziektheater EXPO doen mee aan de Special Theater Road Show. (Foto: Centrum 31)

HEERHUGOWAARD - In het hele land ontmoeten theatergroepen voor mensen met een beperking en professionals uit de film-, televisie- en theaterwereld elkaar op de vloer. In het kader van de Special Theater Eenakter Road Show hebben ruim dertig theatergroepen een idee voor een eenakter ingestuurd en hun ontwikkelwensen laten weten. Een groot aantal professionals – gevestigde acteurs, regisseurs, aanstormend talent en ervaren docenten – is vervolgens door Special Arts met deze theatergezelschappen gematcht. Muziektheater EXPO uit Heerhugowaard doet ook mee en werd gekoppeld aan acteur Alex van Bergen.

Door actief de samenwerking op te zoeken, ontstaan er interessante kruisbestuivingen. Van elkaar leren en elkaar inspireren, dat is waar het om draait. Het uiteindelijke doel van de Road Show is dat er bruggen worden gebouwd tussen de groepen voor mensen met een beperking en het reguliere theaterlandschap. Bij Muziektheater EXPO werken enthousiaste acteurs en wordt rekening gehouden met iedereens individuele mogelijkheden, wensen en kwaliteiten. Het theater beschikt over een eigen theater met licht en geluid en besteedt ook aandacht aan improvisatie, mimiek, beweging en stemgebruik. Het motto is daarbij: ‘Iedereen wil gezien worden en waardering krijgen voor datgene waar hij of zij goed in is’. 

Acteur Alex van Bergen, die momenteel de hoofdrol speelt in de musical ‘Soldaat van Oranje’, verleent graag zijn medewerking aan het project. “Het werken met deze doelgroep is heel inspirerend. Je wordt er weer aan herinnerd dat theater maken voor een groot deel gaat om plezier hebben.” Enige tijd geleden ging hij met de acteurs van Muziektheater EXPO de vloer op. Begeleider Lies van Duijl: “Het was verrassend om te zien hoe snel de spelers dingen oppikken, goed luisteren en uitvoeren op aanwijzingen van Alex. De spelopdrachten hebben nieuwe ideeën gegeven om met spel zonder tekst te werken (tableaus).”  

Op het podium

Tijdens regionale eenakterdagen brengt een aantal groepen hun eenakter op het podium. Ook worden de samenwerkingen tussen professionals en theatergroepen voor mensen met een beperking gedeeld en zijn er brainstormtafels over plannen en dromen voor een inclusieve theatertoekomst. In totaal zijn er twee regionale eenakterdagen: dinsdag 28 september in Parktheater Eindhoven en maandag 4 oktober in Flint Amersfoort. De kaartverkoop start medio september via de theaters. De dagen zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Voor de speellijst zie: www.specialtheaterroadshow.nl.

Vanuit elke regionale eenakterdag gaan drie theatergroepen door naar de landelijke Special Theater Road Show Inspiratiedag in het AFAS Theater in Leusden.

Online theaterplatform

Naast alle samenwerkingen op de theatervloer, wordt er ook online contact gelegd en kennis gedeeld.
Op het Special Theater Road Show-platform vind je informatie over alle betrokken theatergroepen, professionals en studenten en de ervaringen van het samenwerken. Het is bedoeld als blijvende broedplaats om verdere verbindingen te stimuleren. Het platform is daarmee een inclusieve plek waar theatermakers met en zonder beperking zich kunnen laten inspireren.

Kijk voor meer info op www.specialtheaterroadshow.nl, www.instagram.com/specialtheaterroadshow.nl, www.facebook.com/specialtheaterroadshow