Duinstichting voor het lapje gehouden?

Algemeen
Afbeelding
Foto: aangeleverd

SCHOORL - De Duinstichting wil dat de provincie afziet van het ontwerp-Natuurbeheerplan 2022. ‘’Zeker omdat het klimaat al zo onder druk staat.’’

De Duinstichting heeft maandag 26 juli een Zienswijze ingediend bij de provincie Noord-Holland over het naar ons idee volstrekt onacceptabele ontwerp-Natuurbeheerplan 2022 waarin op de ambitiekaart drie bossen in de Schoorlse Duinen zijn verdwenen, de kap van het Leeuwenkuilbos, Frederiksbos en Baaknolbos door Staatsbosbeheer in opdracht van de provincie dreigt tussen 2022 en 2027 zijn beslag te krijgen. En dat terwijl op 1 november 2019 door provincie Nood-Holland via een bericht samen met Staatsbosbeheer en gemeente Bergen was verzekerd dat er minder gekapt zou worden in de Schoorlse Duinen, met de bedoeling dat het Baaknolbos gespaard zou worden. Bij het in februari--maart 2020 bereikte compromis tussen gedeputeerde Esther Rommel van de VVD en de Duinstichting zegde de provincie toe alleen 7,6 hectare van het Dr. Van Steijnbos te kappen en het Leeuwenkuilbos te sparen. Pas na monitoring van de gevolgen van de kap in het Van Steijnbos zou worden besloten of verdere kap in de duinen nog nodig was. Tot zover waren de gemoederen gesust.

Steeds duidelijker lijkt te worden dat de Duinstichting na het zien van de ambitiekaart voor het lapje is gehouden. Straks blijft er een troosteloze zandvlakte over. Een Atlantisch duinbos zonder dennen en met heel veel zand, dat samen met de wind vrij spel moet krijgen als het aan Staatsbosbeheer ligt. Toeristen die nu nog naar duinen komen vanwege de sfeervolle rustgevende bomen, een waar toevluchtsoord tijdens de lockdown, zullen straks alleen zand happen en moeten woekeren over met zand bedekte fietspaden.

Weg zal straks het veilig beschermde gebied zijn, van bomen die de bewoners tegen  de zee en het zand beschermen. Maar liefst 75 bijzondere soorten paddenstoelen die hun tehuis kwijt zijn en bijzondere mossen. En waar moeten ook bedreigde vogels als grauwe vliegenvanger, boomleeuwerik, koekoek en nachtzwaluw of de ransuil naartoe?

Lees de Zienswijze  van de Duinstichting. Inmiddels ondertekenden 35.892 mensen de petitie tegen de kap op www.schoorlsebosmoetblijven.nl Wie wil kan zijn/haar stem laten horen.

Voorzitter Kees de Bakker van de Duinstichting hoopt dat de provincie afziet van dit onzalige plan, een aanslag op onze groene longen. Zeker in de tijd dat klimaat ernstig onder druk staat, is dit volstrekt onverantwoord. Zeker ook omdat bomen CO 2 vasthouden, een meer dan essentiële taak. Maar daar lijken ambtenaren op het Provinciehuis volstrekt aan voorbij te willen gaan. In het NOS-Journaal over de watersnoodramp in Limburg en België zei een bewoner al dat politici en ambtenaren , door hem ‘hoge heren’ genoemd, lak hebben aan wat het volk denkt en wil. ‘En dan krijg je dit.’ Het lijkt in Noord-Holland niet anders.