Rubriek

(G)oud in beeld: Hans Smit uit Bergen

Column
Een radiotelescoop van drie meter doorsnee in zijn achtertuin
Een radiotelescoop van drie meter doorsnee in zijn achtertuin Foto: aangeleverd

BERGEN - Op 82-jarige leeftijd nog vol voor een sliding gaan op het veld? Ja, deze mensen bestaan. Maar het hoeft niet altijd zo gek natuurlijk. Voor de rubriek ‘(g)oud in beeld’ is Rodi voortdurend op zoek naar gewone mensen die op respectabele leeftijd nog altijd mooie inspirerende fratsen uithalen. Deze week: Hans Smit (78) uit Bergen: ‘’Hij heeft in onze achtertuin aan de Slotlaan een eigen radiotelescoop gebouwd van drie meter doorsnee’’, vertelt Corrie Smit-Meiresonne, de vrouw van Hans.

Hij heeft in onze achtertuin aan de Slotlaan een eigen radiotelescoop gebouwd van drie meter doorsnee veel

Hans Smit is inmiddels een gepensioneerd werknemer ECN, Corrie: ‘’Toen onze kinderen nog klein waren kampeerden we in Drenthe bij Dwingeloo. Tijdens een wandeling kwamen we langs de Radiotelescoop Dwingeloo. Fascinerend om te zien hoe deze telescoop daar stond aan de rand van de heide en zacht zoemend op zoek was naar signalen uit de ruimte die de Melkweg in kaart konden brengen. Jaren later kwamen we er nog eens terug. De telescoop stond er nog steeds. Er werden vrijwilligers gevraagd door CAMRAS, een stichting die de Radiotelescoop beheerde. Mijn man heeft zich aangemeld en van het een kwam het ander. In Dwingeloo heeft hij vaak rondleidingen gegeven voor bezoekers van de Radiotelescoop. Hij heeft in onze achtertuin aan de Slotlaan een eigen radiotelescoop gebouwd van drie meter doorsnee. In zijn werkkamer heeft hij allerlei apparatuur om signalen uit de ruimte te analyseren en de radiotelescoop te besturen. Het is echt een interessante hobby geworden die nooit verveelt.’’

Ook meedoen

Ben of ken jij iemand die nog elke dag 50 kilometer fietst bijvoorbeeld? Of iemand die nog regelmatig danst, sport of een andere hobby met passie beoefent? Of ken jij toevallig iemand die een mooie eigenschap heeft die aandacht verdient? Mail dan de redactie een klein stukje tekst en foto(’s) naar redactie.bnb@rodi.nl of redactie.con@rodi.nl en zet in de onderwerpregel ‘(g)oud in beeld’.

Ken jij ook iemand die de aandacht verdient?

Wie weet sta jij of staat jouw vader/moeder/opa/oma binnenkort in de krant. Inspirerend (g)oud in beeld verdient namelijk de aandacht.

Hans Smit