Huys Egmont krijgt ‘sleutel naar succes’

Algemeen
Overhandiging sleutel Huys Egmont 9 juli 2021
Overhandiging sleutel Huys Egmont 9 juli 2021 ((Foto: Frits van Eck))

EGMOND AAN DEN HOEF - De nieuw opgerichte Stichting Huys Egmont ontving vrijdag 9 juli de sleutel van het opgeleverde Huys Egmont uit handen van wethouder Klaas Valkering. De wethouder overhandigde de symbolische ‘sleutel naar succes’ namens de gehele gemeente Bergen. Hiermee is een belangrijke eerste stap in de ontwikkeling van het Slotkwartier voltooid.

Al vele jaren bezit de gemeente Bergen een indrukwekkende rij rijksmonumentale panden, tegenover de overblijfselen van het Slot op den Hoef. Al even lang wordt gepuzzeld hoe deze panden het best benut kunnen worden en hoe de rijke historie hier weer tot leven kan worden gewekt. Zo heeft een deel van een voormalige school lang dienst gedaan als bibliotheek en mocht Stichting Historisch Egmond het andere deel van dit pand vanaf 1999 in gebruik nemen.

Samenwerking bij herontwikkeling

Enkele jaren geleden besloot de gemeenteraad tot herontwikkeling van de panden en zij trok voor de noodzakelijke verbouwingen een flink bedrag uit. Gecoördineerd door herontwikkelingsexperts van BOEi maakte architectenbureau TPAHG samen met expositieontwerper Platvorm het ontwerp, waarna Akerbouw BV verantwoordelijk was voor de daadwerkelijke verbouwing. Ook aan het voormalig schoolplein is gedacht. Landschapsarchitect Copijn maakte een speels ontwerp, waarna lokale bedrijven Gebroeders de Waard Bestrating en Hovenier Peter Schouten het ontwerp tot leven wekten.

Huys Egmont als cultuurhuis

Bij de gezamenlijk tot stand gekomen invulling van het pand zijn de vroegere gebruikers niet over het hoofd gezien. Stichting Historisch Egmond bedacht een plan, waarin het voormalige raadhuis van de gemeente Egmond-Binnen samen met de oude openbare school tezamen een cultuurhuis vormen: HUYS EGMONT. De verbouwing is inmiddels gereed en op vrijdag 9 juli overhandigde wethouder Klaas Valkering officieel de sleutel aan de nieuwe exploitant, Stichting Huys Egmont.

Verschillende organisaties onder één dak

In HUYS EGMONT werken straks verschillende organisaties samen onder één dak. Zij maken daarbij gebruik van elkaars ruimtes, spullen en vrijwilligers. Er komt ruimte voor historie, educatie, cultuur en ontspanning, waardoor het voor toeristen en ook voor de inwoners een aantrekkelijke plek is. De hoofdgebruikers van het cultuurhuis zijn Stichting Historisch Egmond en Bibliotheek Kennemerwaard.

Het pand wordt de komende tijd verder ingericht. De twee organisaties gaan samen zorgen voor ruime openingstijden en een programmering. Ook biedt het cultuurhuis straks ruimte aan derden voor presentaties, cursussen of lezingen. Volgend jaar wordt een grote expositieruimte klaargemaakt om het historische verhaal over het kasteel en de Heren van Egmont op eigentijdse manier te laten zien.

De sleutel naar succes