Ilja Moll erevrijwilliger van Sophia SnuffelCollege

Algemeen
Ilja Moll tijdens een snuffelcollege.
Ilja Moll tijdens een snuffelcollege. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Ilja Moll uit Alkmaar mag zich sinds kort ‘erevrijwilliger’ noemen van het Sophia SnuffelCollege. Zij werd door de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren gehuldigd voor haar belangeloze inzet voor dit project. Samen met haar hond Jaap bezoekt Ilja al sinds 2014 basisscholen in Noord-Holland Noord, om kinderen te leren hoe ze veilig met honden omgaan. Zo worden hondenbeten voorkomen, neemt angst voor honden af en ontstaat er meer begrip en respect voor honden en andere dieren.

Met 1,5 miljoen honden is de trouwe viervoeter niet meer weg te denken uit onze samenleving. Toch is een goede, veilige omgang met honden niet vanzelfsprekend, want elk jaar vinden er in Nederland 150.000 bijtincidenten plaats. Een derde van de slachtoffers, waarvan het merendeel kinderen, meldt zich bij de huisarts of de spoedeisende hulp. Ilja: “Bij het Sophia SnuffelCollege leer ik kinderen van 4 tot 8 jaar de lichaamstaal van honden te begrijpen en er op een goede manier op te reageren. Zo kunnen ze op een veilige en respectvolle manier met honden omgaan en wordt de kans op een hondenbeet aanzienlijk kleiner.”

Bang voor de hond

Veel kinderen zijn bang voor honden. Dat komt doordat ze het gedrag van de dieren niet goed kunnen inschatten. Angstige kinderen ervaren hun omgeving als onveilig, want ze kunnen overal honden tegenkomen. “Vaak hebben juist deze kinderen de neiging om gedrag te vertonen dat honden uitdaagt tot een reactie, zoals gillen, met de armen zwaaien en wegrennen. Daarmee neemt het risico om gebeten te worden toe”, vertelt Ilja. “Door hen vertrouwd te maken met hondengedrag en hen te leren hoe een hond ‘praat’, leren ze bij het Sophia SnuffelCollege hun angst voor honden te overwinnen.”

Hondenliefhebbers die het stokje van Ilja en Jaap willen overnemen in de regio, kunnen zich aanmelden via www.sophiasnuffelcollege.nl