Revolutionaire snelheidsmeter beloont goed gedrag

Algemeen
Van links naar rechts Wethouder Bekkering, een leerkracht van de Van Reenenschool, Jan Apotheker en gedeputeerde Jeroen Olthof
Van links naar rechts Wethouder Bekkering, een leerkracht van de Van Reenenschool, Jan Apotheker en gedeputeerde Jeroen Olthof Foto: Ed Bausch

BERGEN - Positief belonen. “Misschien is dat beter dan straffen?” Wethouder Erik Bekkering zegt het hardop als zich woensdag 24 oktober op de Hoflaan, net buiten het centrum, een aardig gezelschap heeft verzameld van buurtbewoners, kinderen en leerkrachten van de Van Reenenschool, gedeputeerde Jeroen Olthof, burgemeester Lars Voskuil, wethouder Klaas Valkering, een enkele ambtenaar, Jan Apotheker van de Vereniging van centrumbewoners en vertegenwoordigers van ‘Safety Safe’. Iedereen heeft duidelijk zin in wat positiefs, wat leuks.

DOOR: ED BAUSCH

De Safety-Safe. Waarom niet een mooi Nederlands woord? Maar goed, briljant idee. Noem het een spaarpaal, noem het een snelheidsmeter, vang het in één woord. Maar de paal dient twee doelen: de verkeersveiligheid bevorderen én goed gedrag belonen met een donatie (te voldoen door de gemeente) aan een goed doel. “Samen met de bewoners werken we aan verkeersveiligheid in de hele gemeente”, zegt Bekkering, die tevens ambassadeur voor verkeersveiligheid is in de regio Alkmaar.

Mondhoeken omhoog of omlaag

“De Hoflaan is zo’n straat waar auto’s te gast zijn. Maar omdat het ook een uitvalsweg is uit het dorp wordt er hier veel te vaak veel te hard gereden. Al geruime tijd staat er het gebruikelijk bord met een glimlach als een motorvoertuig onder de dertig kilometer per uur blijft. Of een vermanend gezichtje met de mondhoeken naar beneden als die snelheid wordt overtreden. “Ja, er zijn helaas bestuurders die proberen het getal op dat bord zo hoog mogelijk te krijgen”.

Sparen voor goed gedrag

Om eens wat anders te doen is de gemeente ingegaan op het initiatief met de safety-safe. De provincie Noord-Holland maakte de plaatsing van de paal mogelijk, net als veel andere provincies in Nederland en België. De gemeente betaalt de donatie. Iedere doorkomst met een stand onder de 30 km levert 15 cent op. Het totaalbedrag aan spaargeld zie je meteen bij langsrijden. Net als een rood kruis bij te hard rijden. “De paal staat er een maand en daarna hopen we minimaal 2.500 euro aan de Van Reenenschool te kunnen geven voor een nieuw speeltoestel. De kinderen en hun ouders gebruiken veelal de Hoflaan en ook voor hen is veiligheid van groot belang. “We evalueren dit natuurlijk goed, wie weet is het een weg om anders om te gaan met snelheidsmeting”, zegt wethouder Bekkering die als het maar even kan op de fiets naar al zijn afspraken in de gemeente gaat.