‘Zo probeer ik wat bij te dragen’

Algemeen
De school heeft kunst gemaakt van afval
De school heeft kunst gemaakt van afval Foto: Ed Bausch

GEMEENTE - Overal in de gemeente kun je ze tegenkomen. Op de Bergerweg tussen Alkmaar en Bergen kun je de dame tegenkomen, op de racefiets. Heen en weer naar haar werk in een pand op het bedrijventerreintje bij het gemeentehuis van de gemeente Bergen, net over de grens met Alkmaar. Maar hee, wat heeft ze daar in haar hand? En waarom stapt ze vaak af? 

DOOR: ED BAUSCH

Bergense Mirjam van Riel is gewoon zo iemand die je overal in de gemeente wel vaker tegenkomt. De een doet het om in beweging te blijven, de ander echt uit ergernis: met een grijper, beschikbaar gesteld door de gemeente, en een plastic zakje of tas door bermen en plantsoenen struinen, op het strand of in de duinen om rommel op te ruimen. “Het hoort niet, overal dat plastic en die blikjes”, zegt Mirjam als ‘Rodi’ haar ontmoet op een onstuimige namiddag halverwege de Bergerweg. “En vooral is de rommel gevaarlijk voor onze soortgenoten, de dieren. In dit geval vooral vogels. “ Een bloedserieuze zaak, maar Mirjam kan er grappig over vertellen. Want het houdt niet op met plastic en flesjes. “Er wordt ook van alles uit auto’s in de berm gegooid, het komt heus niet alleen van scholieren.” Ze kreeg voor elkaar dat de gemeente twee blikvangers plaatste aan beide kanten van de Bergerweg. “Maar goed mikken blijkt nog een kunst”.

MIKKEN IN BLIKVANGERS OF TOCH GEWOON IN DE BERM?

En dus stapt ze af en raapt de troep op uit de berm. Als ‘Rodi’ met haar meefietst richting Bergen is de verbazing groot. Als je er op let, weet je niet hoeveel rommel je ziet. “En dat komt dus uiteindelijk in het water, in zee en in de magen van dieren.” Sinds geruime tijd ruimt ze samen met een vriend de bermen van de Bergerweg op, sinds kort door de gemeente voorzien van een gratis grijper. “Nou, ik fiets iedere dag heen en weer over de Bergerweg en dan vind ik het maar niks om al die troep te zien. Zo probeer ik op mijn manier wat bij te dragen, dat is beter dan moedeloos het hoofd buigen.”

De draak moet worden verslagen

Het woord moed valt. Want ja, je moet best wel moedig zijn om met allemaal mensen om je heen de troep uit de berm te vissen. “Maar ik doe het gewoon”, zegt Mirjam. Het geval wil dat er in de voortuin van de Adriaan Roland Holstschool aan de Loudelsweg in Bergen een enorm kunstwerk staat, gemaakt van op straat verzamelde troep. Meterslang is het. Het lijkt een dinosaurus of zoiets. “Het is een draak”, zegt Manouska de Groot, zij geeft toneellessen op de school. “En de draak (in dit geval het klimaatprobleem) moet verslagen.” De school vierde onlangs het Michaelsfeest, een van de jaarfeesten. Aartsengel Michael had de moed om Joris te helpen om de draak te verslaan. Ons thema dit jaar was moed, voor het Michaelsfeest. En met wat collega’s dachten wij: “Wat is tegenwoordig een draak om te verslaan? En wij kwamen op de klimaatcrisis, mede veroorzaakt door alle troep die wij mensen produceren. Dus gingen 15 klassen met 15- en 16-jarigen zwerfvuil rapen. Samen met de kunstdocenten maakten ze er deze draak van. De leerlingen hadden dus de ervaring dat je best moedig moet zijn om als jongere met een grijper troep te gaan opruimen, ten overstaan van iedereen die je ziet.”

Moed nodig

De school had de Amsterdamse zwerffilosoof Peter Smith uitgenodigd. Op zijn site www.petersmith.nl lees je dat iets kleins doen juist wel impact kan hebben. Als iedereen dagelijks iets doet (en graag zo zichtbaar mogelijk!) aan het opruimen van zwerfvuil kan het hele klimaat ervan opknappen. Moedig was Mirjam van Riel ook, in april vorig jaar zocht ze contact met de provincie, die beheerder is van een flink stuk van de weg tussen Bergen en Alkmaar. Ze was verbaasd te horen dat volgens het beleid van de Provincie 15 stuks vuil per 100 m2 is toegestaan. Er komt niet vaker dan drie keer per jaar een wagen over de bermen rijden om vuil te zuigen. “Maar 15 stuks is echt heel veel en het blijft dus heel lang liggen!” De gemeente lijkt wel meer te doen aan het zwerfvuil.

Blikvangers geplaatst en gratis grijpers op te halen

De provincie beloonde wel haar vragen door op 1 oktober de twee blikvangers langs de Bergerweg te plaatsen. “Maar ik ga toch gewoon door met oprapen, ook al vind de provincie het gevaarlijk in de berm. Alles helpt en ik kom er toch langs.” De gemeente heeft inmiddels gratis grijpers ter beschikking voor iedereen in de gemeente. Al twintig inwoners gingen er eentje halen. Kijk op afvalscheidendebuch.nl. “Nu nog werken aan bordjes om te attenderen op de blikvangers, we moeten van alles doen aan gedragsbeïnvloeding.” Moed moet.

De gemeente deelt gratis grijpers uit