Rubriek

Uit het College

Column
Lees hier alle updates
Lees hier alle updates Foto: Pexels.com

BERGEN - Het College van Burgemeester en Wethouders gaf dinsdag, nog steeds digitaal, aan de diverse media een toelichting op een aantal van haar besluiten. Goed nieuws is dat de Raad en de Commissies weer fysiek gaan vergaderen in de Blinkerd. Alleen voor het horecadeel daar geldt de coronapas.

door Ed Bausch

Week van de veiligheid

Deze is er van 11 tot en met 17 oktober. Veiligheid is de portefeuille van burgemeester Lars Voskuil. Die meldt twee zaken. “In Groet is een brandweerpost gekomen, mogelijk geworden door een lichtere opleiding voor brandweervrijwilligers. In de praktijk betekent het dat deze post kleine accidenten zelfstandig kan afhandelen. Deze opleiding maakt wellicht ook de instap voor vrijwilligerswerk bij de brandweer lager.” Verder is er de mogelijkheid om anoniem en zonder sanctie messen in te leveren bij de politiepost Elkshove 1 Bergen. “Iedereen leest de verhalen over het bezit van messen en daarmee rondlopen. Ook wij proberen bij te dragen aan het verlagen van de geweldsdrempel. Inleveren kan op 12 en 15 oktober tussen 19.30 en 20.30 uur.

Omgevingsvisie

De nota hierover staat op de website van de gemeente. Iedere gemeente krijgt te maken met de Omgevingswet en moet dus een visie ontwikkelen, waaraan plannen kunnen worden getoetst. Het College legt nu een visie neer tot 2040. ‘Rust en reuring’ is het motto. Met behoud van levendigheid de omgevingskwaliteit vergroten. Alle wethouders hebben daarmee te maken. De nota is mede zo ontstaan op basis van ruim 2.000 reacties uit drie participatierondes en is niet zozeer als voorheen geschreven vanuit een ruimtelijke-ordening-blik als wel met het oog op kwaliteit van ieders omgeving. Denk aan bestrijding van herrie door motoren, levendig houden van erfgoed, het oprichten van woonhofjes voor ouderen. Maar ook: 10% meer bos in de gemeente en 25% van de straten autoluw maken.

Begroting 2022

In maart wordt een nieuwe gemeenteraad gekozen. Dat betekent dat nu een vrij beleidsarme begroting voorligt, om een nieuw college niet voor de voeten te lopen. Wethouder Arend Jan van den Beld: “De begroting is vrij conservatief met uitgaven, het liefst doen we dat door investeringen. We hebben verder te maken met groot onderhoud aan schoolgebouwen, daar moeten we voor lenen. Lenen is niet duur, nu. En we blijven inzetten op de voetbalfusie in De Egmonden en de bijbehorende kosten. Onzeker als altijd zijn de kosten voor Jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke ondersteuning en welke vergoedingen een gemeente daarvoor krijgt van het Rijk. De herijking voor het Gemeentefonds doet de regering waarschijnlijk pas in december.” De ozb gaat 7% omhoog, de rioolheffing 4% omlaag, de afvalstoffenheffing 2% omhoog. De gemeente behoudt een reservepot van 40 miljoen. “Dat lijkt veel”, zegt de wethouder. “Maar als we er iets uit opnemen moeten we veel rente betalen.”

Verder

De terrassen raken hun uitbreiding ter gelegenheid van corona kwijt, dat was al de planning.