Reddingsbrigade: ‘Toewerken naar een veilige zomer’

Algemeen
Afbeelding
Foto: aangeleverd

EGMOND AAN ZEE - Het zomerseizoen van 2020 was voor iedereen een speciale coronazomer en het recreatief strandbezoek was hoger dan voorgaande jaren. Reddingsbrigade Egmond heeft met in achtneming van coronamaatregelen een redelijk normale verloop gehad maar wel met extreem gevaarlijke situaties begin augustus, met name door de zee die veel energie had door golven en wind. Door die gevaarlijke zee gepaard met de drukte is zeer veel preventief werk verricht en is gelukkig ernstig leed voorkomen. Voor komend strandseizoen zijn bovendien verbeteringen doorgevoerd in overleg met Egmonders en badgasten.

Zichtbaarheid gevaarlijke locaties in zee vergroot

Met name op zondag 9 augustus was het ‘alle hens aan dek’ bij de Lifeguards van de Reddingsbrigade, op deze dag waren er met name aan het zuidelijke deel van de noordzeekust meerdere verdrinkingsongevallen en bij de welkbekende muien in Egmond zijn vele zwemmers letterlijk uit het water gegrepen! 

Maatregelen

Er zijn ter plaatse gesprekken gevoerd met badgasten en Egmonders om te bespreken wat er verbeterd kan worden aan de preventieve kant van het reddingswerk, ook heeft dit onderwerp in de media ook veelvuldig de aandacht gehad. Naar aanleiding van deze informatie heeft Reddingsbrigade Egmond in overleg met Gemeente Bergen NH diverse maatregelen genomen om de zichtbaarheid van gevaarlijke locaties te vergroten. Zo zijn de welbekende muienborden ook voorzien van een achterbord zodat het bord van zowel de voorzijde als achterzijde is te zien. Er zijn extra beachflags aangeschaft met de opdruk ‘DANGER’ welke bij bijvoorbeeld een mui geplaatst kunnen worden. Een geel afzetnet kan worden ingezet om een groter gevaarlijk gebied af te zetten. Op het strand zijn extra vlaggenmasten om de 250 meter geplaatst om daar de gele vlag (gevaarlijk zwemmen) of rode vlag (verboden zwemmen) te hijsen.

Flyer

Daarnaast heeft Reddingsbrigade Egmond een leuke, informatieve maar ook nuttige flyer gemaakt. Alle leerlingen van de basisscholen van Egmond en Heiloo ontvangen deze flyer in de laatste week van het schooljaar mee naar huis en via de digitale wegen van de desbetreffende basisschool.

World Drowning Prevention Day

Verder is 25 juli door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘World Drowning Prevention Day’ ofwel werelddag ter voorkoming van verdrinking. Op deze dag zal extra aandacht worden gevraagd om de veiligheid in, op en langs het water verder te vergroten. Op deze wijze probeert de Reddingsbrigade te informeren over de gevaren van de zee en doen zij het uiterste om te zorgen dat er niemand verdrinkt en iedereen veilig kan genieten van het strand en de zee!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding