Reflecterend fietsen op Zanderslootweg

Algemeen
De platen krijgen tijdens het productieproces een reflecterende zandkleurige toplaag.
De platen krijgen tijdens het productieproces een reflecterende zandkleurige toplaag. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Het asfalt van het fietspad Zanderslootweg is aan vervanging toe. 

Door worteldruk zijn er veel hobbels en scheuren ontstaan. Om het fietspad veiliger te maken en het fietscomfort te verhogen, komen er innovatieve betonplaten die het asfalt vervangen. 

Nergens ten koste van bomen of groen

De werkzaamheden starten 25 oktober en duren tot en met 21 januari 2022. Het fietspad is dan vanaf de Kerkelaan tot aan de Rector Frederiklaan afgesloten. Ook de Kuillaan is vanwege opslag van materialen in deze periode voor doorgaand verkeer afgesloten.

Na de fietspaden langs de Kanaalweg en De Omloop deel Belieslaan is het fietspad Zanderslootweg aan de beurt. De gemeente vervangt het slechte asfalt van het fietspad door betonplaten. Op het fietspad langs de sloot (750 meter) komen rode betonplaten, zoals langs de Omloop. Op het fietspad door het bos (900 meter) komen innovatieve prefab betonplaten. Deze platen krijgen tijdens het productieproces een reflecterende zandkleurige toplaag. De toplaag zorgt voor meer zicht in de donkere uren en een groter contrast tussen het wegdek en de bermen. Waar het kan maakt de gemeente het fietspad iets breder; van 2,2 meter naar 2,5 meter. Dit gaat nergens ten koste van bomen of groen.

 Reflecterende betonplaten

Heiloo is hiermee een van de eersten die de reflecterende betonplaten gebruikt. Alleen de Provincie Gelderland heeft ze eerder toegepast bij het fietstraject Epe - Heerde over 3,5 kilometer. Het project is mede mogelijk gemaakt door het verkrijgen van de subsidie ‘Kleine infrastructuur Noord-Holland’ van de Provincie Noord-Holland.

Stap verder

Wethouder Peter van Diepen: “Goed dat wij weer een stap verder zijn. Je bent geen fietsdorp zonder de juiste fietsvoorzieningen. Wij zetten daarom in op goede, veilige en comfortabele fietsverbindingen in het dorp. We hebben positieve ervaringen opgedaan met het gebruik van betonplaten bij de Kanaalweg en de Omloop. Door nu reflecterende betonplaten toe te passen maken wij het fietspad door het bos extra veilig. Ik ben trots dat wij deze innovatieve oplossing als een van de eerste kunnen toepassen.”

Bereikbaarheid/omleiding

Om de werkzaamheden veilig uit te voeren, is het fietspad Zanderslootweg volledig afgesloten voor doorgaand verkeer. De omleiding loopt via de Rector Frederiklaan, naar het fietspad Kennemerstraatweg en/of Westerweg. Dit staat met borden aangegeven.

De Kuillaan in het Heilooër bos is tijdens de werkzaamheden ook afgesloten voor alle doorgaand verkeer. De aannemer gebruikt de Kuillaan voor de opslag van materialen die nodig zijn voor de uitvoering. Kwekerij G. Meijer blijft bereikbaar via de Westerweg. De werkzaamheden vallen grotendeels gelijk met de werkzaamheden aan de Kerkelaan, zodat er minder overlast is. De toegang tot het fietspad was door werkzaamheden op de Kerkelaan al vanaf 18 oktober niet meer toegankelijk.

Duurzaam en voordelig

Fietspaden in Heiloo die kampen met wortelopdruk krijgen een verharding van prefab betonelementen. Veelvuldig herstel van scheuren in asfalt of het opnieuw leggen van tegels behoort daarmee tot de verleden tijd. De nieuwe fietspaden gaan minimaal 60 jaar lang mee en hebben weinig onderhoud nodig. Daarmee zijn ze duurzaam en voordeliger in beheer.

Na het fietspad Zandersloot komen er ook betonplaten bij de fietspaden: Het Malevoort (uitvoering 2022/2023), recreatiegebied Noorderneg en Zuiderneg, Wethouder Tomsonbos, Zeeweg en Ter Coulsterlaan (park tussen Heerenweg - Kennemerstraatweg).

Wethouder Peter van Diepen: “Goed dat wij weer een stap verder zijn. Je bent geen fietsdorp zonder de juiste fietsvoorzieningen."