Aanpak energiearmoede, waar kunnen kwetsbare huishoudens in de BUCH op rekenen?

Politiek
 De gasprijzen zijn recent flink gestegen en daardoor wordt ook bij de inwoners van gemeente Castricum de energierekening een stuk hoger.
De gasprijzen zijn recent flink gestegen en daardoor wordt ook bij de inwoners van gemeente Castricum de energierekening een stuk hoger. (Foto: Magda Ehlers voor Pexels)

BUCH - De gasprijzen zijn recent flink gestegen en daardoor wordt ook bij de inwoners van gemeente Castricum de energierekening een stuk hoger. Om deze stijging te temperen heeft het demissionair kabinet een pakket aan maatregelen gepresenteerd. Er wordt daarbij 150 miljoen euro beschikbaar gesteld voor gemeenten om energiearmoede aan te pakken. Dat kan ook gaan over energiebesparende maatregelen waarmee bewoners aan de slag kunnen om hun stookkosten omlaag te brengen. Het demissionair kabinet heeft bekend gemaakt de belastingen op energie tijdelijk te verlagen

De BUCH-gemeenten bepalen zelf hoe ze dit gaan uitrollen, ook in overleg met onder andere woningcorporaties. De maatregel zijn ook een onderdeel voor de fundamentele aanpak en grootschalige isolatie (vloer, dak en gevel) via het nationaal isolatieprogramma. Op Prinsjesdag is hiervoor 514 miljoen euro ter beschikking gesteld.

De BUCH-gemeenten onderzoeken momenteel wat er in het vat van het Rijk zit aan maatregelen om de energiekosten voor hun inwoners te temperen. De 150 miljoen die wordt genoemd, is daar voor alle Nederlandse gemeenten slechts een deel van het totale pakket maatregelen. De woordvoerder van de BUCH-gemeenten laat weten dat het totale plaatje nog niet bekend is. Ook heeft het Rijk nog niet bekend gemaakt welk deel van de 150 er per gemeente beschikbaar is. “Waar wij met name benieuwd naar zijn, zijn de maatregelen om de energiebelasting naar beneden te krijgen. Als dat gebeurt, dus de belasting op energie verlagen, dan voelen onze inwoners dat meer in hun portemonnee dan ondersteuning bij energiebesparende maatregelen. Daarvoor moeten zij eerst in de buidel tasten voordat ze financieel profijt hebben. Als je een laag inkomen hebt, heb je meer aan verlaging van je kosten dan aan korting op energiebesparende maatregelen.”