Jongerenraad Heiloo geïnstalleerd. Te oud voor de wipkip, wat dan?

Algemeen
Van links naar rechts: Sanne Smak, Laura van Houten, Anne Rosenbaum, Denise Otto, de burgemeester, Laura Dijkstra, Jonathan Brouwer de Koning en Sybren van Dokkum.
Van links naar rechts: Sanne Smak, Laura van Houten, Anne Rosenbaum, Denise Otto, de burgemeester, Laura Dijkstra, Jonathan Brouwer de Koning en Sybren van Dokkum. (Foto: Hans Brouwers)

HEILOO - Je zou zeggen, dat jongeren logischerwijs bij heel veel politieke afwegingen in ons land zouden worden betrokken. Zij immers zijn het die lang met de consequenties van besluitvorming te maken hebben. Toch was het (nog) niet zo, ook in Heiloo niet.

 DOOR ED BAUSCH

‘Er is wel van alles voor kinderen en ouderen, maar niet voor opgroeiende jeugd’

Roman van der Lee diende daarom ruim een jaar geleden, als jong gemeenteraadslid voor D66 en met enkele anderen het voorstel in om tot een Jongerenraad te komen. Hij kreeg de Gemeenteraad mee. Toen moest er natuurlijk nog van alles worden voorbereid. Maar het is gelukt, 14 oktober was de installatie en daarmee is Heiloo een van de eerste gemeenten in Nederland. Eigenlijk was de groep in maart al bij elkaar, maar door de pandemie konden ze nog niet echt aan de slag. Nu bestaat de groep uit zeven jongeren, in de leeftijd van 15 tot 24 jaar. “Eigenlijk tot 21, maar we hebben het een beetje opgerekt, omdat er een leuke kandidaat was, die eigenlijk al over de leeftijdsgrens heen was.”

Eigen koelkast

Denise Otto (15) heeft in de Jongerenraad de contacten met de media op haar bordje liggen. In het ouderlijk huis vertelt ze over haar drijfveren. Ze zit in de vierde klas van het Bonhoeffer College in Castricum en acteert in musicals van Featherhair Creations in Heerhugowaard. Dus podiumvrees lijkt ze niet te hebben. Dat kan van pas komen, want de Jongerenraad zit af en toe aan tafel met de Gemeenteraad. 

Via Denise

“Dat mag voor mij nog wel wat vaker, bijvoorbeeld elk kwartaal.” De contacten met de Gemeenteraad lopen ook via Denise. “Ik vind het vooral belangrijk om deel te nemen. Als je dat niet doet, verandert er ook niks. En natuurlijk kun je veel van elkaar leren.”

Wat opvalt is, dat de structuur heel licht is. “Jongeren moeten vooral heel vrij kunnen zijn om zich te uiten, een heel reglement zou niet passen. Maar wij hebben wel elke zondagavond een strakke agenda. We hebben een voorzitter en een penningmeester en we verwachten wel van leden dat ze komen, zo vrijblijvend is het nou ook weer niet.”

‘Geen plekken om samen te komen’

De groep komt bijeen in een ruimte naast de parkeerkelder onder het gemeentehuis, met een eigen pasje en een koelkast. “We hebben een jaarbudget van 6.000 euro. Daar kunnen we voor bij elkaar komen en af en toe wat organiseren. We hopen uiteindelijk met twintig leden te zijn, want het is best veel werk om te achterhalen wat jongeren denken. Er is in Heiloo niet echt een plek waar je bij elkaar kunt komen. Het zijn toch wat ‘hangplekken’ op schoolpleinen, waar het niet altijd gewenst is, of in winkelcentra. Zelf nodig ik gewoon een paar jongeren uit bij mij thuis of ik ga naar anderen toe. Je kunt ideeën aandragen voor de Jongerenraad. Die leggen we dan bij iedereen even in de week. En dan gaan we er over praten.”

‘Praten tot iedereen unaniem vóór is’

Ze vertelt hoe dat praten in zijn werk gaat. “We willen het niet op stemmen laten aankomen, zoals in de Gemeenteraad. Want dan kom je al gauw tegenover elkaar te staan en dat willen we niet en ook niet dat er vaste groepjes ontstaan. We praten door tot we ergens unaniem over zijn. Daarbij willen we ook geen voorstellen doen die dan anderen in de samenleving weer zouden kunnen benadelen.”

Instagram en Fascebook

Denise vertelt het alsof dit een hele gewone manier van werken is. Was dat maar zo. “Het is in ieder geval de manier waarop de Jongerenraad van zich zal laten horen. Reken maar. Kijk ook op instagram en Facebook of de website van de gemeente. Nieuwe leden zijn welkom.”

Denise Otto.