Trefpunt: Hulp bij administratie en financiën

Algemeen
Peter den Nijs (links) biedt als vrijwilliger hulp aan mensen die in financieel-administratieve kwesties vastlopen.
Peter den Nijs (links) biedt als vrijwilliger hulp aan mensen die in financieel-administratieve kwesties vastlopen. ((Foto: aangeleverd))

“Ik word blij als ik mensen kan helpen bij het invullen van formulieren of met aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Er zijn zat mensen die dat nog nooit gedaan hebben, vooral ouderen vinden het ingewikkeld. Terwijl ze vaak geld kunnen terugkrijgen! Ik vind het fijn om ze daarbij te helpen.”

Door Leonie Zwetsloot

Peter den Nijs (64 jaar) biedt als vrijwilliger hulp aan mensen die in financieel-administratieve kwesties vastlopen. Sinds september is zijn inloopspreekuur van het Trefpunt verplaatst naar de bibliotheek. Elke woensdagmiddag tussen 15.00 en 16.00 uur heeft hij daar een kamertje apart, voor de privacy, met een laptop om online naar informatie en oplossingen te zoeken.

Aftrekposten en vergoedingen

Veel ouderen hebben moeite met de computer. “Dat het tegenwoordig allemaal online moet, dat schrikt ze af. Sommigen hebben geen DigiD of hebben nooit aangifte gedaan. Dan weten ze ook niet wat ze allemaal kunnen aftrekken: zorgkosten zoals van rollators, scootmobiels, medicijnen, ziekenhuisopnames. Dat kan zelfs nog tot vijf jaar later. Vaak kunnen ze dus geld van de belasting terugkrijgen.” Peter helpt bij aanvragen van zorgtoeslag en huurtoeslag en bij zaken in het kader van de Participatiewet. “Vroeger regelde de gemeente dat, nu sturen ze iedereen die er zelf niet uitkomt door naar het Trefpunt”, vertelt hij. Ook hier gaat het om kennis van de details: “Mensen in de bijstand kunnen bijvoorbeeld een vergoeding krijgen voor de trein, of voor een museum, als je dat op de juiste manier aanvraagt.”

Op het inloopspreekuur

De Syrische Zayed heeft een verblijfsstatus voor onbepaalde tijd. Om zijn zieke vader in Turkije te kunnen bezoeken, moet hij zijn reisdocument verlengen via de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst). Zayed is al wekenlang bezig om de IND te bellen. Elke dag opnieuw, op verschillende tijdstippen. De enige keer dat hij iemand te spreken kreeg, werd hij naar een aanvraagformulier op de website doorverwezen. Het lukte hem niet dit in te vullen.

Peter heeft dit niet eerder bij de hand gehad. Hij zoekt op de laptop naar de juiste procedure. ”Je kunt inderdaad online een verlenging aanvragen”, ontdekt hij, maar de betreffende site blijkt bij herhaling niet bereikbaar. Intussen belt Zayed de IND en horen we tien minuten lang op de speaker dat alle medewerkers nog in gesprek zijn: “Nog even geduld alstublieft.” Uiteindelijk vraagt Zayed aan Peter of de verlenging niet met een gewone brief kan worden aangevraagd? Zo vinden ze de oplossing. Het formulier wordt in de bibliotheek uitgeprint, ze vullen het samen in, Zayed zet zijn handtekening en gaat lachend de deur uit. Ook Peter is tevreden.

Kijk op www.trefpuntheiloo.nl/nieuws voor een uitgebreide versie van dit interview.